Laatste Blog artikelen

Kun je besparen door korter te douchen?

Hou jij ook zo van lekker douchen? Laat jij het water ook lekker stromen over je rug? Verdwijn je soms ook in gedachten als je aan het douchen bent? Wist je dat ruim 20 procent van je gasverbruik op gaat aan warm water? Korter douchen kan helpen en zo bespaar je geld op een eenvoudige manier. Maar hoeveel kan je nu precies besparen en hoe doe je dat? Wat zijn de voordelen van korter douchen?

Korter douchen

Wist je dat 80 procent van het warme water dat je gebruikt door de douche stroomt? Door korter douchen bespaar je dus op je gas en je geld. Het is ook nog eens goed voor het milieu. Gemiddeld douchen we 9 minuten. Probeer eens 5 minuten te douchen, dat scheelt al heel veel.

Gemiddelde douchetijd

Als je als gezin de douchetijd verkort naar 5 minuten, dan bespaar je heel wat liters warm water. Je kan daarmee zelfs wel €85,00 per jaar besparen. Veel geld als je bedenkt dat het best eenvoudig is om korter te douchen.

Goed voor het milieu

In een huishouden stroomt er dagelijks ongeveer 110 liter warm water in de badkamer. Dat is op jaarbasis een verbruik van 210 m3 aan gas. Door het verminderen van je douchetijd kan Nederland 120 miljoen m3 water besparen en 450 miljoen m3 gas.

Douchetimer

Vind je het lastig om korter te douchen? Dan kan je gebruik maken van een douchetimer. Het kost je maar een paar euro, maar daarentegen kan het je veel geld opleveren. Een douchetimer kun je kopen in verschillende soorten. Het kan een zandloper zijn of een digitale timer. Je kan natuurlijk ook een doucheradio kopen met een timer functie. Dan stopt de muziek als de 5 minuten voorbij zijn. Dit helpt je weer om op tijd de kraan uit te doen.

Even niet in bad

Hou jij ook heerlijk relaxen in bad? Het is aan te raden om dit minder vaak te doen. Als je ongeveer 9 minuten doucht, gebruik je 70 liter water, maar als je in bad gaat, is dit bijna het dubbele! Hoeveel het bespaart ligt aan hoe lang je normaal doucht, maar besparen doe je zeker. Even niet in bad dus als je wil besparen.

Thermostatische mengkraan

Door een thermostatische mengkraan komt je water heel snel op temperatuur en het zorgt ervoor dat je water ook op temperatuur blijft. Het bespaart gemiddeld 1000 liter water per jaar. De kosten voor het aanschaf variëren van €50 – €200. Dit heb je, zeker in deze tijd, heel snel terugverdiend.

Waterbesparende douchekop

Wil je toch heerlijk genieten van een lekkere douche, dan is een waterbesparende douche een goede optie. Met een waterbesparende douchekop geniet je nog steeds optimaal van je douche. Maar je gebruikt hier al wel snel 20% minder water in vergelijking met een standaard douchekop. Wist je dat je zelfs 60% kunt besparen als je je regendouche inwisselt voor een waterbesparende douchekop?

Door het gebruik van waterbesparende douchekop kan een gemiddeld huishouden ongeveer 7.500 liter water besparen en 44 m3 gas.

Plaats een reactie