Energie veiling, handig?

De laatste tijd zijn energie veilingen en dynamische energietarieven erg in opmars. Je ziet op vele media reclames over veilingen van energie contracten, schilder opdrachten of zonnepanelen. Wat zijn die veilingen nu precies en hoe kun je hier je voordelen uit halen? Wij hebben er naar gekeken en zelfs meerdere malen meegedaan. Uit eigen ervaring kunnen we je zeggen dat het loont om mee te doen met een veiling. Je kunt er inderdaad geld mee besparen. Vraag me nu alleen niet wie mijn energieleverancier is, want ik zou het echt niet meer weten…

Hoe werkt de veiling?

Het principe van een veiling is niet nieuw. Veilingen zijn er al zo lang er markten zijn. Denk maar eens aan de bloemenveiling, de fruitveiling en de groenteveiling. Het principe is alleen wat aangepast bij de veilingen waar onder andere energie, zonnepanelen, schildersdiensten en een heleboel andere zaken onderwerp zijn. Het doel is dat er een grote groep afnemers gecreëerd wordt, deze groep wil in principe allemaal hetzelfde product of dienst afnemen. De aanbieder krijgt zo een enorme afzetmarkt in 1 keer. Dat is voor de leverancier natuurlijk een mooie kans om met een scherp tarief de hele populatie in 1 keer tot zijn nieuwe klantenkring te rekenen. De prijzen zijn dan ook veelal erg scherp en beter dan bij je huidige leverancier. De leverancier kan zijn omzet zo in keer goed wegzetten bij de groep afnemers. Daarmee kan ook de prijs naar beneden wat in het voordeel werkt van de afnemers. Tot zo ver alle mooie kanten van de veiling.

Nadelen van een veiling

Zijn er dan alleen maar voordelen aan een veiling? Nee, helaas die zijn er niet. Al klinkt het wat zwaarder dan het is. Als je mee hebt gedaan met een veiling van bijvoorbeeld energie kan sluit je een contract af met de nieuwe leverancier van 1 of meerdere jaren. Aan het einde van deze periode gelden dan niet meer de goedkope veilingtarieven en zouden dus je energiekosten omhoog kunnen gaan. Meestal krijg je voor het verstrijken van de gecontracteerde periode een aanbod van de leverancier om bij hem te blijven. Echter zullen de tarieven dan ook wat hoger zijn is de algemene indruk. Je kunt dit uiteraard voorkomen door weer aan een energie veiling mee te doen. Ja, je moet dan weer je energie- en gasverbruik doorgeven. Maar dan krijg je uiteraard weer een goede deal van, wellicht, een nieuwe aanbieder. Let er op dat het overstappen van de traditionele leveranciers zoals Eneco, Essent en Nuon naar een leverancier van de veiling in de regel de hoogste besparing in zich heeft.

Add a Comment