Laatste Blog artikelen

Handelen in crypto via een Nederlandse broker?

dash logoWil je starten met de handel in crypto? Je bent niet de enige. Veel mensen handelen al in verschillende crypto valuta. Maar hoe ga je hier mee starten en welke zaken moet je op voorhand al uitzoeken? Wij gaan jou helpen met dit informatieve artikel. Wist je bijvoorbeeld dat je niet altijd naar het buitenland hoeft te gaan om te kunnen handelen? Er zijn in Nederland inmiddels al verschillende (goede) crypto exchanges te vinden. Zo blijven je gegevens in Nederland en hoef jij je kopie van je ID-kaart naar naar China te sturen. Wel zo prettig, omdat we hier in Nederland net even wat meer waarde hechten aan het opslaan van gevoelige gegevens. En dat is wel zo prettig als je, jezelf moet authentiseren voor een account.

Waar moet je opletten bij het kiezen van een crypto exchange?

Onze tip zou zijn, weet waar je aan begint. Sowieso moet je, jezelf afvragen of je überhaupt wel in wil stappen in de wereld die crypto heet. Ben je er de juiste persoon voor? Wat is je doel met het handelen in crypto valuta? Weet je er genoeg van om te starten? Allemaal vragen die je zelf zou moeten beantwoorden voordat je start met het handelen in crypto. Daarnaast moet je voor jezelf gaan bekijken in welke crypto je zou willen gaan beleggen. Waarom is dit belangrijk? Om de eenvoudige reden dat niet alle crypto exchanges ook de handel kunnen faciliteren in alle crypto currencies. Het zou daarom niet prettig zijn als de crypto coin van je keuze niet verhandelbaar is op de exhange van je keuze. Kortom ook voor het handelen in crypto currencies geldt de al oude regel “bezint eer ge begint”!

Waarom kiezen voor een Nederlandse crypto exchange?

Zoals al eerder gemeld, wil je niet dat al je persoonlijke gegevens zomaar ergens in de wereld worden opgeslagen. Tenminste dat zou niet aan te bevelen zijn. Om diverse redenen wil je zuinig zijn op je persoonlijke gegevens, zeker in deze tijd van digitale diefstal. Een oplossing is dan om je gegevens in ieder geval veiliger op te laten slaan door een crypto exchange die gevestigd is in Nederland. Het grote voordeel is dat deze exchanges onder toezicht staan van bijvoorbeeld De Nederlandse Bank (DNB). En dan moet je als exchange toch aan heel wat eisen voldoen, voordat de DNB groen licht geeft. Het hoeft overigens niet zo te zijn dat de exchanges onder toezicht staan. Hier moet je zelf altijd goed naar kijken. Zo is er ook nog de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij houden toezicht op alles op het gebied van financiën. Kijk dus altijd goed of een Nederlandse exchange voldoet aan de regels en wetgeving in Nederland. Hou altijd rekening met risico’s bij het handelen in crypto valuta. Of een exchange zicht nu in Nederland of in het buitenland bevindt. Zoek altijd zelf uit waar je exchange zich heeft gevestigd. Zo voorkom je dat je op een later moment toch liever niet zou willen handelen via een exchange in het buitenland.

Welke crypto platformen zijn er beschikbaar in Nederland?

Er zijn in Nederland al verschillende crypto platformen beschikbaar. Deze crypto exchanges zijn niet allemaal hetzelfde. Ook kun je bij niet alle platformen in alle crypto ’s handelen. Zoek dit goed uit voordat je gaat beginnen met het handelen in crypto coins. Je hoeft echt niet altijd een buitenlandse exchange te gebruiken om te kunnen handelen. Wel zo makkelijk, als je bijvoorbeeld snel met iDeal zou willen betalen. Wij hebben voor jou een rijtje gemaakt van beschikbare handelsplatformen in Nederland. Zo heb je al een beetje een idee waar je zou kunnen handelen. Heb je zelf een ervaring met een platform? Dan horen wij dat uiteraard graag, alle informatie is welkom. Waarom? Om onze bezoekers te informeren over de verschillende Nederlandse exchanges.

Knaken.nl een no-nonsense crypto platform

knaken logoIn 2018 is Knaken opgericht met de live gang van de eerste versie van de website. Het crypto platform heeft daarna een spectaculaire groei doorgemaakt. Knaken brengt op het platform als het ware vraag en aanbod bij elkaar. Het mooie is dat het bedrijf sinds 2021 een DNB registratie heeft. Hiermee stijgt het aanzien van een platform aanzienlijk. Knaken is een bedrijf met nog geen 15 medewerkers die zich in korte tijd behoorlijk zichtbaar heeft gemaakt in Nederland. Dit doen zijn door “partnerships” aan te gaan, zeg maar betaalde samenwerkingen. Vooral in de voetbalwereld leggen zijn graag samenwerkingen vast, met onder andere Sparta, Heracles en Feyenoord.

Het kopen van crypto verloopt bij Knaken.nl soepel en kinderlijk eenvoudig. Je kunt bij Knaken.nl makkelijk met iDeal betalen. Dit kan vaak bij buitenlandse platformen niet. Voordeel is dus dat je snel kunt starten met het handelen in crypto, omdat de iDeal betaling snel is. Er is een zeer ruime keuze uit verschillende crypto’s. Via deze link zie je in welke crypto’s je via Knaken.nl kunt handelen. Wil je weten wat de ervaring is van andere gebruikers van het platform? Kijk dan vooral ook eens op de Trustpilot pagina van Knaken. Daar zie je dat zij een nette 4,4 scoren. Klik op deze link om de Trustpilot pagina te openen.

Bij Knaken krijg je bij je aanmelding direct de beschikking over een eigen digitale portemonnee voor je crypto, dit heeft je wallet. In deze wallet sla je veilig de door jou aangekochte crypto coins op. Zie het als een bankrekening waar je altijd bij kunt. Via deze wallet kun je bij Knaken ook nog eens rente ontvangen. Je zet dan je crypto’s voor een bepaalde periode vast (staken) en ontvangt hier voor een vergoeding. Zo kun je dus ook zonder actief te handelen verdienen aan crypto.

Direct een account aanvragen bij Knaken.nl? Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Klik hier om een account aanvraag te starten, zodat je snel kunt handelen op dit overzichtelijke crypto platform.

Bitvavo – Trade de future, maar wel helemaal Nederlands

bitvavoDe tweede grote exchange is de Bitvavo exchange. Of zoals Bitvavo het zelf zegt: “Één van Europa’s grootste digitale valuta exchanges”. Bitvavo heeft zijn platform in 2018 gelanceerd. Een ruime 4 jaar oud dus. Bitvavo is hier mee dus nog een relatief jonge exchange, maar wel een met veel ambitie. De doelen zijn duidelijk, iedereen eenvoudig in crypto laten handelen. Enkele kernwaarden van Bitvavo zijn dan ook “transparantie” en “toegankelijkheid”. Jij als gebruiker moet eenvoudig kunnen achterhalen wat de kosten zijn van een transactie via het Bitvavo platform. Daarnaast moet het platform in staat zijn laagdrempelig te zijn in het gebruik. Op dit moment ondersteund het Bitvavo platform al meer dan 150 verschillende crypto valuta. Alle verhandelbare valuta direct inzien? Dat kan via deze link. Near real-time tickers geven je een indruk van de huidige situatie in de verhandelbare crypto valuta.

Veiligheid en Bitvavo

Veiligheid staat bij Bitvavo hoog in het vaandel. Zij zijn niet geregistreerd bij de AFM of de Nederlandse bank, toch doet ook Bitvavo er alles aan om de handel in crypto valuta zo veilig mogelijk te laten zijn. De servers van het platform bijvoorbeeld staan in datacenters die verschillende ISO normeringen hebben. Zo beschikken deze datacenters over de bekende security richtlijn ISO27001. Op die manier beschermd Bitvavo haar gebruikers op een zo goed mogelijke manier. Daarnaast hebben zij intern ook diverse protocollen om jouw valuta veilig te kunnen verhandelen. Wist je dat de gebruikerstegoeden in een aparte stichting zijn ondergebracht? Zo weet je zeker dat je tegoeden beschikbaar blijven mocht Bitvavo failliet worden verklaard.

De HappyCOINS exchange

happycoins logoDe titel klinkt niet alleen al vrolijk de website ziet er al net zo vrolijk uit. HappyCOINS (zo schrijf je het officieel…) staat voor duidelijkheid en laagdrempeligheid. Toch heeft HappyCOINS een registratie van De Nederlandse Bank. Ze pakken de zaken dus wel serieus aan bij HappyCOINS en daar houden wij van. Er is een hele lijst aan vragen en antwoorden te vinden op hun “About” pagina. De link daar naar toe vind je hier. Hier vind je van alles terug over het handelen op het platform van HappyCOINS. De vestiging van het platform is in Utrecht. De registratie van HappyCOINS in bij de KvK gedaan in Rotterdam. Verder is er niet heel veel te lezen op de website van de achtergrond van de mensen die er werken en de missie van het bedrijf. Dit staat wel in contrast met andere crypto exchanges die wij zien in Nederland, zoals de eerder genoemde Bitvavo en Knaken. Daar is men veel transparanter over de handelswijze.

HappyCOINS en de verhandelbare crypto coins

Een ander opvallend punt is dat je bij het platform van HappyCOINS niet alle crypto kune verhandelen. Sterker het aanbod in handels mogelijkheden is redelijk beperkt. Op dit moment kun je onderstaande valuta kopen en verkopen via het platform:

 • Bitcoin
 • Bitcoin Cash
 • Ethereum
 • Litecoin
 • Lumen
 • Algo

Kortom een redelijk beperkte set aan crypto. Toch is het een volledig Nederlandse exchange waar je zou kunnen handelen via een eigen digitale wallet. Ook bij HappyCOINS zou je dus kunnen starten met traden als je dit met een Nederlandse exchange zou willen proberen.

Conclusie Nederlandse crypto exchanges

Het is mogelijk om in Nederland te blijven als je zou willen starten met het verhandelen van crypto. Zo kun je, je gegevens in ons eigen land houden zonder deze op te moeten slaan in landen waar ze het niet zo nauw nemen met privacy. Het aanbod is ook nog best groot. We hebben ze niet allemaal aanbod gehad in dit artikel. De volledige lijst vind je hier onder, wellicht kun je zelf ook nog wat zaken uitzoeken.

Er zijn platformen tussen die ook veel geld steken in hun marketing. Voorbeelden zoals Bitcoinmeester en Litebit heb je wellicht ook al wel eens op tv reclames voorbij zien komen. Makkelijk gesteld kun je dus prima uit de voeten met de Nederlandse crypto exchanges. Het aanbod is best aanwezig. Zorg er wel voor dat je, je verdiept in de achterliggende organisatie van een platform. Zorg ook dat je weet in welke crypto valuta je allemaal kunt handelen. Dit om later kosten te voorkomen als je met je wallet moet switchen naar een ander platform, omdat men daar wel de coin van je keuze aanbiedt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een crypto exchange?

Waar je nu precies op moet letten verschilt per land en per behoefte. Wij hebben ons nu vooral op de Nederlandse markt gericht ten aanzien van crypto exchanges. Onze tips zouden dan ook zijn om vooral te letten op:

 • Registratie bij De Nederlandse Bank
 • Registratie bij een keurmerk
 • De hoeveelheid aan crypto handel mogelijkheden
 • De achterliggende organisatie – kijk vooral bij de pagina’s “over ons” bijvoorbeeld
 • Weet welke organisatie er “achter” het platform zit
 • De beoordelingen van de exchange op review sites

Neem ook vooral de tijd om je te verdiepen in een exchange mocht je overwegen te gaan handelen. Als het goed is maak je een keuze voor langere tijd. Daarom is het verstand alles goed te controleren voordat je een account aanmaakt en voordat je geld stort in je digitale wallet. Natuurlijk wil je snel starten als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om in crypto te starten, maar bedenk “bezint eer ge begint” is ook van toepassing bij Nederlandse crypto exchanges.

Wat zijn jouw ervaringen tot nu toe?

Heb jij zelf wellicht ervaringen met Nederlandse crypto exchanges? Zijn deze dan overwegend positief of negatief? Wij horen graag hoe jij het handelen in crypto ervaart bij een Nederlandse exchange en wat je afweging is geweest om in Nederland te gaan handelen. Wellicht omdat je eenvoudig crypto kunt kopen met iDeal? Of omdat je, je gegevens niet in een ver land wil laten opslaan. Wij horen het graag. Zo helpen wij ook onze lezers om zicht te oriënteren op het handelen in crypto valuta. Wij hebben een zo objectief mogelijk beeld proberen te geven van 3 exchanges, mogelijk komen hier op termijn nog meerdere exchanges bij. Dan kunnen wij jullie input uiteraard gebruiken om een objectief verhaal te blijven waarborgen. Laat je ervaring hier onder achter, wij kijken er naar uit!

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: