Laatste Blog artikelen

Tips voor het overstappen van energieleverancier

Het zijn bizarre tijden met de hoge gasprijzen en stroomafrekeningen die in sommige huishoudens de spuigaten uitlopen. Er zijn heel veel leveranciers die energie aanbieden, met elk hun eigen voorwaarden en tarieven. Soms zijn er leuke aanbiedingen bij andere aanbieders, waardoor het je daadwerkelijk veel geld kan besparen door (tijdig) over te stappen. Hieronder enkele tips voor het overstappen van energieleverancier en de belangrijke voorwaarden waar je op dient te letten.

Vaste en variabele tarieven

Bij een vast tarief spreek je voor een bepaalde looptijd een bijbehorend tarief af. Als de energieprijzen dalen, heb je heel veel pech, maar als de prijzen stijgen heb je geluk. Bij een variabel tarief varieert de prijs gedurende de looptijd, dit kan dus goedkoper of duurder uitpakken. De meeste mensen gaan voor het vaste tarief. Kijk in dit artikel van de goedkoopste energieleverancier welke bedrijven de goedkoopste prijzen aanbieden en wat de voorwaarden per aanbieder zijn. 

Energieprijzen

De basis van de energieprijzen zijn voor elke leverancier hetzelfde, echter kunnen de leveringskosten fors verschillen. Kijk dus naar je eigen prijsspecificatie om te kijken waar de maandelijkse prijs uit is opgebouwd en of je bij een andere leverancier eventueel goedkoper uit bent of dat daar de leveringskosten eigenlijk toch niet zo aantrekkelijk blijken te zijn als dat ze lijken gezien de overige voorwaarden in het contract.

Bepaalde of onbepaalde tijd

De meeste consumenten die jaarlijks overstappen kiezen voor een tarief van een jaar. Kies je echter niet direct na dat jaar voor een goedkopere aanbieder, dan stap je bij dezelfde leverancier automatisch over op een variabel tarief, wat niet altijd positief uitvalt. Als de prijzen op dat moment namelijk hoog liggen, ga je automatisch een hoog tarief betalen voor de aankomende periode. Check goed de energieprijzen verwachting online voor je hier een beslissing over neemt of stap tijdig over naar een andere leverancier.

Zelf energie opwekken

Wek je zelf energie op vanuit zonnepanelen, check dan ook goed wat de voorwaarden per aanbieder zijn. Rond de 75% zelf opwekken is de gemiddelde maatstaf, want de stroom die je meer opwekt, dan je verbruikt, wordt teruggeleverd aan het net en daarvoor ontvang je een terugleververgoeding van de leverancier. In de online vergelijkingen kun je invullen hoeveel zonnepanelen je bezit of hoeveel stroom je gemiddeld per maand terug levert aan het net om een goede berekening te kunnen maken voor jouw precieze thuissituatie.

Plaats een reactie