Zorgverzekering 2024: wat kun je dit jaar verwachten?

Het einde van het jaar nadert nu snel, en dat betekent traditiegetrouw dat het tijd is om vooruit te kijken naar wat de zorgverzekering voor 2024 voor jou gaat worden. De zorgverzekeraars hebben nu de gelegenheid om hun zorgverzekeringen aan te passen en te spelen met de inhoud van de aanvullende verzekeringen. Een goed moment dus om te bepalen of je zorgbehoefte veranderd is ten opzicht van 2023. De verwachtingen zijn duidelijk: de zorgpremie zal opnieuw stijgen, het eigen risico blijft gelijk, en er zijn veranderingen op komst voor de zorgtoeslag. Kortom er gaan dus weer veel zaken veranderen en onder de streep ben je dus in 2024 meer geld kwijt voor je zorgverzekering.

1. Zorgpremie 2024: Een Opwaartse Trend

Het is al jaren een terugkerend fenomeen: de zorgpremie stijgt. Sinds de invoering van het zorgstelsel zoals we dat nu kennen zijn de premies jaar op jaar gestegen. In 2024 zal deze trend zich ook weer verder voortzetten. Verwacht wordt dat de zorgpremie verder zal toenemen, en dit heeft alles te maken met de groeiende zorgkosten. De vergrijzing (oudere bevolking in Nederland, mensen worden ouder en hebben meer zorg nodig) en de hogere lonen in de zorg behoren tot de voornaamste oorzaken van de stijging van de premies in 2024. In 2023 steeg de premie al met gemiddeld € 127 per jaar, en voor 2024 wordt een verdere stijging voorspeld. Helemaal duidelijk is het nog niet wat de precieze stijging gaat zijn. Daar zijn nog wat gesprekken over te voeren. Er zijn de komende periode enkele belangrijke data om te volgen wat de zorgpremie gaat doen en wanneer je kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Verder op in ons blog lees je de belangrijke zorgverzekering data voor 2023. Dat er een stijging aan komt is wel duidelijk, er is nog alleen niet duidelijk hoeveel euro per jaar je in 2024 extra kwijt zal zijn aan je zorgverzekering.

Wat kun je doen? Het is verstandig om op de hoogte te blijven van de nieuwe premies. Uiterlijk op 12 november 2023 zullen zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekendmaken. Overweeg je om over te stappen naar een andere verzekeraar? Zorg er dan voor dat je in november al begint met het vergelijken van de zorgpremies en de zorgverzekeringen. Kijk ook vooral niet alleen naar de kosten, maar zeker ook naar de inhoud van de verzekering. De inhoud verschilt nogal tussen de zorgverzekeringen en dat heeft direct een impact op je zorgkosten. Zorg er dus voor dat je een zorgverzekering kiest die bij jouw situatie past.

Ook in 2024 zal de zorgpremie weer worden verhoogd, net als voorgaande jaren het geval was

2. Eigen Risico 2024: Stabiliteit en Toekomstige Veranderingen

Het eigen risico blijft in 2024 gelijk aan het voorgaande jaar, namelijk € 385 per jaar. Bovendien kun je ervoor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen tot maximaal € 885, wat een korting op de zorgpremie oplevert. Dit klinkt natuurlijk goed, maar hou er wel rekening mee dat als je onverhoopt toch kosten moet maken deze nu langer voor jouw eigen rekening komen. Geen probleem als je dat kunt betalen, maar denk hier goed over na alvorens je de stand van je eigen risico in 2024 maximaal verhoogt.

Eigen risico 2025 wijzigt

Nieuwe aanpak eigen risico in 2025

Een interessante verandering staat gepland voor 2025. Daar heb je nu natuurlijk niets aan, maar als je toch aan het lezen bent informeren wij je graag verder. Het eigen risico zal vanaf 2025 anders worden ingericht, waarbij het bedrag wordt verdeeld over meerdere behandelingen. Per behandeling betaal je maximaal € 150 aan eigen risico. Dit is bedoeld om mensen bewuster te maken van de kosten van zorg. Na het bereiken van het verplichte eigen risico van € 385 (of het vrijwillige maximum van € 885) voelen volgende behandelingen als ‘voor niets’. Deze maatregel beoogt patiënten meer kritisch te laten nadenken over de noodzaak van zorg. Een wat vreemde benadering vanuit de overheid en dit idee is voor nu nog niet definitief.

3. Zorgtoeslag 2024: mogelijke stijging van de zorgtoeslag

Met de verwachte stijging van de zorgpremie zal ook de zorgtoeslag naar verwachting toenemen. Dit is goed nieuws voor mensen met lagere- en middeninkomens. Zij hebben in Nederland het meeste recht op de zorgtoeslag. Logisch ook, omdat zij minder te besteden hebben compenseert de overheid deze groep Nederlanders. Overigens vallen ook studenten hier onder, ook zij hebben vaak een beperkt (of geen) inkomen. Momenteel ontvangen alleenstaanden een maximale zorgtoeslag van € 154 per maand, terwijl gezinnen recht hebben op € 265 per maand. Het dekt dus niet alle kosten van de zorgverzekering, daarom heet het ook een toeslag en geen vergoeding.

Belangrijk is om te weten dat de inkomensgrens in 2023 is verlaagd, waardoor meer mensen recht hebben gekregen op aanvullende zorgtoeslag. Zorg ervoor dat je in je toeslagen-portal van de Belastingdienst controleert of je recht hebt op deze toeslag. Je kunt dit zelfs met terugwerkende kracht claimen. Mocht je twijfelen dan is het altijd aan te raden een kijkje te nemen op de website van de belastingdienst, via deze website kun je zien of je recht hebt op zorgtoeslag. En net als bij vergelijken geldt ook hier, investeer eens wat tijd. Mogelijk levert het jou nog meer op dan gedacht. En dat scheelt toch mooi maandelijkse in de zorgkosten.

Belangrijke Data voor je Zorgverzekering in 2024

Om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke deadlines mist tijdens het zorgseizoen voor 2024, hebben we hier een overzicht van essentiële data. Zo zie je hoe het seizoen er dus in 2023 uit gaan zien om over te kunnen stappen naar 2024. Hou er rekening mee dat zodra de zorgpremies voor 2024 bekend zijn veel zorgverzekeraars actief op zoek gaan naar overstappers. Dat zou dus nog wel eens voordelig kunnen zijn. Vergelijk dan ook altijd jouw persoonlijke zorgverzekering aanbod met die van de andere partijen. Overstappen naar een andere zorgverzekering kan in veel gevallen lonen. Hier onder het overzicht met de belangrijkste data in 2023 om een nieuwe zorgverzekering te kiezen:

  • 19 September 2023: Prinsjesdag: Op deze dag worden de belangrijkste plannen voor de zorgverzekering in 2024 bekendgemaakt. Denk aan onder andere de wettelijke veranderingen in de basisverzekering, de nominale zorgpremie, de hoogte van de zorgtoeslag en het eigen risico. En belangrijke doorkijk dus naar de opzet van de nieuwe zorgverzekeringen;
  • 28 September 2023: DSW maakt traditiegetrouw de zorgpremie bekend: DSW staat bekend om het als eerste onthullen van hun zorgpremie voor het komende jaar. Hiermee is de eerste verzekeraar helder over de nieuwe tarieven. Traditiegetrouw zijn de premies van DSW ook lager dan de gemiddelde zorgverzekering;
  • 13 November 2023: Vanaf nu kun je eenvoudig je zorgverzekering vergelijken: Alle premies zijn bekend, dus je kunt beginnen met het vergelijken van zorgverzekeringen voor 2024. Doe dit vooral online bij verschillende platformen die de premies voor je op een rijtje kunnen zetten;
  • 31 December 2023: Uiterste zorgverzekering overstapdatum: Dit is de laatste dag waarop je je oude verzekering kunt opzeggen of kunt overstappen naar een andere zorgverzekering voor 2024. En in de kerst en oud&nieuw drukte wil je hier niet (meer) mee bezig zijn, zorg er dus voor dat je ruim voor 31 December overgestapt bent naar een andere zorgverzekeraar als je dat zou willen;
  • 31 Januari 2024: Laatste dag afsluiten zorgverzekering: Dit is de laatste dag waarop je nog een nieuwe zorgverzekering voor 2024 kunt afsluiten, maar je moet je oude verzekering al in december hebben opgezegd.

Kortom, 2024 belooft weer een interessant jaar te worden voor de zorgverzekering in Nederland. Er zullen flink wat wijzigingen zijn in de pakketten van zorgverzekeraars. Een goed moment dus om je zorgverzekering eens tegen het licht te houden. Ook een mooi moment om zorgverzekeringen te vergelijken. Houd de genoemde belangrijke data in de gaten en zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent om de juiste keuzes te maken voor jouw zorgbehoeften. Zo kun je 2024 wellicht al weer een beetje voordeliger beginnen!

Plaats een reactie