Het perfecte moment om een abonnement op te zeggen

Abonnementen zijn tegenwoordig overal om ons heen, van streamingdiensten tot tijdschriften en fitnessclubs. Waar we vroeger alleen abonnementen kende op kranten en tijdschriften is deze wereld wel heel erg veranderd. En het grote voordeel is niet voor de consument. De provider of leveranciers profiteren het meest van deze abonnementsvorm. Het lijkt wel een goed verdienmodel om een abonnementsvorm aan te kunnen bieden aan je afnemers. Hoewel abonnementen handig kunnen zijn, kunnen ze ook ongemerkt veel geld kosten als je ze niet goed beheert. Maar wanneer is nu het juiste moment om een abonnement op te zeggen? Daar zijn leveranciers niet altijd heel erg duidelijk over, en gezien het verdienmodel is dat wellicht ook nog wel te begrijpen. Toch vinden wij van OpzeggenOverstappen.nl dat je zelf het heft in handen moet blijven houden als het aankomt om je abonnementen. Weet dus welke abonnementen je hebt, en om daar achter te komen is niet veel werk nodig. In dit kennisartikel bespreken we tips en voordelen om op het perfecte moment een abonnement te beëindigen.

Opzeggen van abonnementen is vaak eenvoudiger dan je denkt!

Het belang om eenvoudig een abonnement op te zeggen

Het eerste en meest cruciale aspect van het beheren van je abonnementen is bewustzijn. Wees op de hoogte van welke abonnementen je hebt en wat ze kosten. Dit bespaart niet alleen geld, maar zorgt er ook voor dat je alleen betaalt voor wat je echt gebruikt en nodig hebt. En je kunt echt heel simpel inzicht krijgen in de abonnementen die je hebt lopen. Maak een uitdraai van je bankrekening en bekijk over 12 maanden welke kosten voor abonnementen er allemaal zijn afgeschreven. Leg je analyse vast in een Excel sheet en je hebt het begin van je abonnementen administratie opgezet. Log vandaag nog in, in je bankomgeving en maak die download. Met dit overzicht kun je al direct een aantal opzegbrieven maken van abonnementen die je wel hebt, maar niet meer gebruikt.

Financiële besparingen door abonnementen op te zeggen

Het is natuurlijk een vreselijke open deur, maar er zit natuurlijk een financiële besparing achter het opzeggen van abonnementen. Opzeggen van ongebruikte of overbodige abonnementen kan aanzienlijke financiële voordelen opleveren. Vaak weet je niet eens meer wat de kosten van een bepaald abonnement zijn geworden. Tuurlijk 5 jaar geleden leek het zo’n voordelig abonnement, maar intussen zijn de kosten flink toegenomen. De eerste periode was wellicht een introductie periode, maar inmiddels betaal je de hoofdprijs. En de abonnementen worden door de tijd heen ook duurder. Neem als voorbeeld je Ziggo abonnement, die was 5 jaar geleden echt een stuk goedkoper. Goede reden om eens kritisch naar dit soort abonnementen te kijken dus.

Minder stress en verplichtingen

Een overvloed aan abonnementen kan leiden tot een gevoel van overweldiging en stress. Door grip en inzicht te krijgen in je financiën creëer je (onbewust) rust in het hoofd. Door abonnementen op te zeggen die je niet actief gebruikt, verminder je de druk van lopende financiële verplichtingen. Dat is niet alleen prettig voor je maandelijkse lasten, maar zeker ook voor het overzicht in je uitgaven. Uit onderzoek blijkt vaak dat het creëren van overzicht, op welk gebied dan ook, rust geeft. Het gevoel van rust is onbetaalbaar en dus van onschatbare waarde. Investeer wat tijd om dit inzicht te maken en zo weer overzicht te hebben. En nee, je bent heus niet de enige die (niet direct) geen inzicht heeft in zijn of haar financiële verplichtingen.

Wanneer is het juiste moment om een abonnement op te zeggen?

Na evaluatie van je behoeften

Het is verstandig om je abonnementen regelmatig te evalueren. Zet eens op een rijtje welke verplichtingen je allemaal bent aangegaan. Hierboven gaven we al aan dat je dit inzicht heel eenvoudig kunt krijgen door een download van je bankafschrift. Vraag jezelf af of je het abonnement nog steeds nodig hebt of dat je behoeften zijn veranderd. Als je een dienst zelden of nooit gebruikt, is dat een duidelijk teken dat het tijd is om op te zeggen. Heel simpel eigenlijk, wees vooral streng voor jezelf. 1 Keer per maand Netflix kijken? Opeggen! Het is niet de moeite kennelijk en voor dat moment kun je ook weer andere leuke dingen plannen.

Bij stijgende abonnementskosten

stijgende abonnementskosten opzeggenSommige abonnementen beginnen met aantrekkelijke introductieprijzen maar verhogen later hun tarieven. De introductie periode is dan een lokkertje om nieuwe abonnees te werven. Als de kosten aanzienlijk stijgen en je vindt de dienst niet langer de moeite waard, overweeg dan om op te zeggen. Dat is natuurlijk geen optelsom. Je kunt ook kijken of je de kosten van de dienst wel in verhouding vindt. Ook na de introductie periode (als die al van toepassing is) verhogen aanbieders jaarlijks hun prijzen. Dit doen zij niet alleen om meer te verdienen (nee, echt niet!), maar ook om de dienstverlening op een hoog niveau te kunnen houden. Een jaarlijkse verhoging is dus daarom echt niet gek, alleen moet deze wel passen bij de dienst die jij afneemt.

Bij dubbele functionaliteit, meer van hetzelfde

Soms bieden meerdere abonnementen vergelijkbare functionaliteit. Zeker de streamingsdiensten bieden natuurlijk allemaal dezelfde functionaliteit. Het onderscheidt zit hem dan in de aangeboden series en diensten. Alle streamingsdiensten hebben exclusieve series die zij uitzenden. Het mooie is dan wel weer dat als je een bewuste serie hebt gezien je het abonnement weer kan opzeggen. Zo kun je een volgende keer, als er weer nieuwe afleveringen zijn van je favoriete serie, weer je abonnement activeren.  Als je meerdere diensten hebt die hetzelfde doel dienen, kun je erover nadenken om er een of meer op te zeggen om dubbele kosten te vermijden. Hou er dan wel rekening mee, dat in geval van series, je dus geen toegang meer hebt tot de exclusieve series. Bij verzekeringen is de dubbele functionaliteit vaak ook het geval. Kijk dus goed naar de voorwaarden van de verzekering en de bijbehorende polis om te zien of je een dubbele dekking hebt. Wist je trouwens dat Nederlanders het meest oververzekerde volk op aarde zijn? Wij willen ons graag overal tegen verzekeren.

Voordelen van het opzeggen van abonnementen

Financiële vrijheid

Oké, oké, beetje overdreven, maar het opzeggen van abonnementen geeft je (een beetje meer) financiële vrijheid. Je kunt je vrijgekomen geld overzetten aan doelen die voor jou belangrijker zijn, zoals sparen voor een vakantie, een noodfonds opbouwen, of investeren in je toekomst. Dus door financieel bewust met je verschillende abonnementen om te gaan kun je geld vrijmaken voor andere nuttige (spaar)doelen. Daarnaast heb je gewoon meer en beter inzicht in je financiële verplichtingen en weet je waar je voor betaald.

Verminderde administratieve rompslomp

Minder abonnementen betekent minder administratieve rompslomp. Je hoeft je geen zorgen te maken over het bijhouden van meerdere betalingen en verlengingsdata. Veel mensen hebben een automatisch incasso op hun abonnement. Dat betekent dat je dus automatisch betaald en dit pas achteraf weer terug ziet. Dan heb je alweer een maand betaald, terwijl je wellicht al had willen opzeggen. Houd je abonnementen dus vooral inzichtelijk en overzichtelijk. Leg je verschillende abonnementen bijvoorbeeld vast in een handige Excel sheet. Zo heb je in 1 oogopslag inzicht in je verschillende verplichtingen.

Verhoogde tevredenheid

Door je abonnementen te optimaliseren en alleen die diensten te behouden die je echt waardeert en gebruikt, kun je je eigen tevredenheid verhogen. Je haalt meer uit de abonnementen die je behoudt. Teveel abonnementen maakt het voor jezelf niet overzichtelijker. Zo weet je niet meer welke abonnementen je hebt en waar je eigenlijk voor betaald. Ben je tevreden over een leverancier? Dan behoud je natuurlijk je abonnement, niet tevreden? Direct opzeggen je abonnement.

Hoe een abonnement opzeggen?

Neem contact op met je aanbieder

Meestal kun je een abonnement opzeggen door contact op te nemen met de aanbieder via hun klantenservice. Dat is in veel gevallen wel een te gemakkelijke optie om je abonnement op te zeggen , dus veel vaker kan dit niet telefonisch. Toch zie we steeds vaker dat aanbieders via hun website of Social Media kanaal aanbieden om je abonnement op te zeggen. Toch kan het in je voordeel werken als je belt met de klantenservice van je aanbieder. In de meeste gevallen proberen ze je dan te behouden als klant en bieden ze je een verbeterd abonnement. Dat kan jou mooi euro’s per maand en jaar schelen. Een simpel belletje kan je dus al veel opleveren.

Let op opzegtermijnen!

Houd rekening met eventuele opzegtermijnen in het contract of abonnement. Zorg ervoor dat je het abonnement tijdig opzegt om extra kosten te voorkomen. Maak voor jezelf een lijstje (in Excel) om een planning te maken, wanneer je welke abonnement kunt opzeggen. Zo voorkom je dat je te laat bent met opzeggen en er automatisch weer geld wordt afgeschreven.

Bewaar bevestigingen

Bewaar altijd een kopie van de opzegbevestiging. Dit kan handig zijn als er later geschillen ontstaan over de opzegging. Je hebt dan het bewijs dat je tijdje aan je verplichting hebt voldaan om je abonnement op te zeggen. Leg je stappen ook vast de je genomen hebt om je abonnement op te zeggen. Zo kun je bij geschillen later in het proces altijd terugvallen op je eigen administratie. Zet ook altijd een datum op je opzegbrief! En verstuur je opzegging aangetekend.

Het opzeggen van abonnementen op het juiste moment kan financiële voordelen opleveren en je leven vereenvoudigen. Dat klinkt zwaar maar het geeft je zeker wat meer financiële rust als je zicht hebt op je uitgaven.  Het is belangrijk om regelmatig je abonnementen te evalueren, je behoeften te overwegen en dubbele functionaliteit te vermijden. Dit kan bijdragen aan een gezonder financieel leven. Vergeet niet om altijd de juiste stappen te volgen om je abonnement op te zeggen. Op onze website www.opzeggenoverstappen.nl lees je alles over het opzeggen van je abonnementen. Hier vind je, buiten deze blog, allerlei tips bij het opzeggen van je abonnementen. Laatste en belangrijke tip: bewaar alle relevante (opzeg) documenten voor je administratie. Zo kun jij altijd bewijzen dat je tijdig je abonnement hebt opgezegd! Heb jij zelf nog tips om op een makkelijke manier je abonnement op te zeggen? Laat het ons dan weten. Onze lezers zijn je dankbaar voor je reactie om geld te besparen.

Plaats een reactie