Laatste Blog artikelen

6 Manieren om geld opzij te zetten en te besparen!

Als het gaat om financiën, is het altijd verstandig om geld opzij te zetten voor de toekomst. Dat is niet alleen verstandig als je het ons vraagt, maar ook het NiBud vind dat je een spaarbuffer achter de hand zou moeten hebben. Het Nibud adviseert binnen Nederland over geldkwesties en dus ook over sparen. Of je nu spaart voor een grote aankoop, een noodgeval of gewoon voor wat extra gemoedsrust, er zijn verschillende manieren waarop je ongemerkt geld kunt besparen (en sparen) en laten groeien zonder er veel moeite voor te hoeven doen. Met dank aan onder andere het internet is het eenvoudig om de manier te vinden die bij jou past.

1. Automatisch sparen

Een van de gemakkelijkste manieren om geld opzij te zetten is door automatisch sparen in te stellen bij je bank. Je kunt ervoor kiezen om elke maand een vast bedrag over te laten maken naar je spaarrekening. Dit doet de bank dan geheel automatisch, jij hoeft dit slechts 1 keer aan te zetten. Op deze manier hoef je er niet meer (elke maand) over na te denken en bouw je langzaam maar zeker een spaarpotje op. Het is dan natuurlijk wel de truc om van dit geld af te blijven. En met de stijgende rentes bij de verschillende banken, krijg je hier zelfs nog betaald voor. Een dubbele win-win voor jou dus. En denk nu niet dat dit elke maand met honderden euro’s zou moeten, een klein bedrag is na een aantal jaren ook een leuke meevaller.

2. Cashback-programma’s

Veel winkels en (met name) online retailers of webshops, bieden cashback-programma’s aan waarbij je geld terugkrijgt op je aankopen. Tenminste zo wordt het vaak verkocht. Wat er in feite vaak gedaan wordt is dat je spaart door te kopen bij de retailer voor bijvoorbeeld een cadeaubon. Door gebruik te maken van deze programma’s kun je geld besparen op dingen die je toch al wilt kopen. Het is een eenvoudige manier om wat extra geld te besparen te zetten zonder dat het veel moeite kost. Nadeel is wel dat je hier actief aan moet blijven denken, mocht je wat willen kopen. Aan de andere kant is het in die zin wel “gratis” geld wat je zo kunt sparen in de vorm van korting op producten en/of diensten.

3. Verlaag je vaste lasten

Een andere manier om geld opzij te zetten is door je vaste lasten te verlagen. Kijk kritisch naar (dure) abonnementen, verzekeringen en energieleverancier en vergelijk de prijzen met andere aanbieders. Vaak kun je flink besparen door over te stappen naar een goedkopere optie. Het zal je niet verbazen dat wij hier met onze website al flink op inspelen. Wij willen iedereen voorzien van de juiste abonnementen waar je ook daadwerkelijk wat aan hebt. Alle onnodige abonnementen moet je dus zo snel mogelijk opzeggen. Dat is ook ons motto opzeggen – overstappen en wel in die volgorde. In ons blog staan verschillende tips te lezen die jou helpen met het maken van een juiste keuze van een aanbieder. Een ding is zeker, als je doet wat je deed, hou je wat je hebt. Met andere woorden, nooit het gesprek aangaan met een leverancier betekent in feite dat je al te veel betaald!

4. Verkoop ongebruikte spullen

We hebben allemaal wel spullen in huis liggen die we niet meer gebruiken. Door deze spullen te verkopen, kun je niet alleen wat extra ruimte creëren, maar ook wat extra geld verdienen. Organiseer bijvoorbeeld een garageverkoop (wel typisch Amerikaans…), ga staan op een rommelmarkt of verkoop ze online via platforms zoals Marktplaats. Dit klinkt altijd erg leuk en makkelijk, maar dat is het vaak niet. Ook op Marktplaats of Vinted zijn mensen opzoek naar koopjes. Als jij dan de hoofdprijs wil vragen gaan jullie het niet eens worden. Kijk ook goed uit met het handelen op platformen zoals Vinted en Marktplaats. Oplichting ligt om de hoek en de platformen zullen altijd de koper beschermen, ook als deze zegt een lege door ontvangen te hebben… Toch jammer als je net je dure lamp verstuurd hebt en de koper aangeeft dat er niks in de doos zat. Zowel Marktplaats en Vinted staan dan pal achter de koper en zullen hem het geld terugboeken ook als er gekocht is onder bescherming. Deze vervelende truc levert veel narigheid op en beide platformen kunnen (of willen…) hier niets aan doen.

5. Beleggen

Een van de beste manieren om vermogen op te bouwen kan zijn door te gaan beleggen. Door slimme investeringen te doen, kun je jouw geld laten groeien op de lange termijn. Het is wel belangrijk om je goed te laten informeren voordat je gaat beleggen, zodat je weet waar je aan begint en welke risico’s eraan verbonden zijn. En let op beleggen is iets heel anders dan sparen. Veel mensen vergeten nog wel eens dat je, je inleg bij beleggen kunt verliezen. Beleggen is altijd een vorm van actief bezig zijn met je geld. Dit kun je deels voorkomen door te beleggen in EFT’s. Die zijn wat meer passief te volgen en kun je ook in plukjes maandelijks bij kopen.

6. Bepaal een maandelijks bespaardoel

Om ervoor te zorgen dat je regelmatig geld opzij blijft zetten, is het handig om een maandelijks bespaardoel te bepalen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om elke maand €100,- opzij te zetten. Door dit doel voor ogen te houden, ben je gemotiveerd om kosten te besparen en kun je jouw spaarpotje laten groeien. Je zou dit bijvoorbeeld kunnen doen, door vooral acties in te kopen bij supermarkten en drogisterijen. Koop groot is voor enkele maanden of weken en je bespaard de volgende week weer op je (dagelijkse) boodschappen. Kan nog een best leuke competitie worden in je gezin.

Met deze 6 manieren kun je eenvoudig en ongemerkt geld opzij zetten en hiermee kosten besparen in de toekomst. Of het nu gaat om automatisch sparen, cashback-programma’s of beleggen, er is altijd wel een optie die bij jouw situatie past. Het belangrijkste is dat je bewust bent van waar jouw geld naartoe gaat en hoe je ermee kunt groeien zonder er veel moeite voor te hoeven doen. En bedenk dat het opzeggen van ongebruikte abonnementen en verzekeringen direct voordeel oplevert!