Dit zijn de belangrijkste voorwaarden om op te letten bij een nieuwe hypotheek
Opzoek naar een nieuwe hypotheek? Let dan goed op. Er zijn belangrijke voorwaarden die verbonden zijn aan een hypotheek die er voor zorgen dat je ook achteraf nog tevreden bent met je hypotheek. Neem even rustig de tijd om deze voorwaarden ook goed tot je te nemen. Overhaast een hypotheek afsluiten, omdat de verkoper dit wenst is in ieder geval nooit goed.
De rentevaste periode
Een belangrijke voorwaarde van een nieuwe hypotheek is de rentevaste periode. Deze periode bepaald de hoogte van je rente. Dit is belangrijk, omdat je zo zeker bent van de kosten die je betaald over je hypotheek. Wil je zekerheid en heb je vertrouwen in de rente markt? Neem dan een langere periode. Bedenk je dan wel, dat als de rente flink zakt je niet zomaar dit kunt aanpassen. Je zal dan een boeterente moeten betalen. Wil je iets meer risico nemen? Neem dan een kortere rentevaste periode. Je profiteert van de rente wijzigingen die jaarlijks plaats gaan vinden. Ook hier geldt, als de rente jaar op jaar stijgt je dit niet zomaar kunt omzetten naar een langere rentevaste periode. Kortom kies een rentevaste periode die bij jouw situatie en persoonlijkheid past.
De meeneemregeling of verhuisregeling
Een clausule om eens goed naar te kijken is de meeneemregeling of de verhuisregeling. Dit houdt in dat je de voorwaarden van je hypotheek mee kunt nemen mocht je verhuizen in de hypotheek periode. Dit kan zeer voordelig zijn als je verhuisd (al dan niet gepland) en de hypotheekrentes flink zijn gestegen. Kijk goed naar deze clausule, want vaak mag dit niet voor het hele hypotheekbedrag of niet over het deel wat hoger is dan je huidige hypotheek.
Verhogen hypotheek
Het kan voorkomen dat je een wat ouder huis koopt en deze wil renoveren. Dit kan onvoorziene kosten met zich meebrengen. Deze kosten zouden er toe kunnen leiden dat je de hypotheek moet of wil ophogen. Om er voor te zorgen dat je dan niet weer dure notaris kosten moet betalen is het verstandig goed te kijken naar de hoogte van de hypotheek. Het bedrag moet passen bij de omvang van een eventuele verbouwing. Leg dit goed vast in je hypotheek en voorkom hier mee extra kosten voor een dure notaris. Laat je hier goed over informeren door je hypotheek verstrekker.
Versneld je hypotheek aflossen
Dit kan soms voorkomen, als je wat extra geld hebt bijvoorbeeld. Veel mensen willen (ver)snel(d) hun hypotheek lasten omlaag krijgen. Logisch, want je betaald elke maand de kosten van je hypotheek. Kijk goed in de voorwaarden van je hypotheek wat de regels zijn over het versneld mogen aflossen van de hypotheek. In veel gevallen mag je jaarlijks tot maximaal 10% van het hypotheek bedrag versneld (of extra) aflossen. Indien je meer dan 10% versneld aflost, kan het zijn dat de verstrekker je een boete in rekening brengt. Let dus goed op het bedrag wat opgenomen is in je hypotheek offerte.
Hypotheek offertes opvragen, 1 is geen!
Vraag diverse hypotheek offertes op, laat je niet misleiden door 1 aanbieder. Vergelijk en kies de meest gunstigste voor jouw situatie. Online kun je eenvoudig een lening aanvraag doen. Via diverse vergelijkingswebsites kun je eenvoudig de verschillende aanbieders tegen elkaar zetten. Zo kun je voor jezelf een keuze maken en verder praten met de aanbieder over de hypotheek voorwaarden. Neem de tijd, laat je niet opjagen. Kijk echter wel goed naar de offerte geldigheid van de aanbieders. Deze maken zij namelijk niet zo heel lang. Het zou jammer zijn dat deze offerte geldigheid verstreken is nadat jij een keuze hebt gemaakt.