We kunnen weer energiecontracten afsluiten!

Eindelijk is het dan zo ver, we kunnen we naar hartenlust energiecontracten afsluiten bij energieleveranciers. Waar deze leveranciers in het afgelopen geen mogelijkheden boden om langjarige contracten af te sluiten, door de onrust op gas- en energiemarkt, kunnen zij dit nu wel weer. Diverse leveranciers geven nu al 1-jarige contracten af met bedragen (ver) onder het prijsplafond wat in 2023 geldt.

Nu overstappen is voordeel pakken op je energierekening!

Daar lijkt het nu wel op. Met de almaar dalende energie tarieven (en gas tarieven) kun je nu eenvoudig je dure contract omzetten naar een goedkopere variant. En dat kan nu niet alleen bij de kleinere energieleveranciers, maar ook een leverancier als Vattenvall biedt op het moment weer langjarige contracten aan. Er is nu zelf de mogelijkheid om de prijs van je energie vast te zetten voor de komende 3 jaar. Ook bij Eneco kun je nu eenvoudig je tarieven weer vastzetten. Zo voorkom je in ieder geval een mogelijke prijsstijging in de komende periode. Of die prijsstijging er ook weer aankomt is natuurlijk wel wat ongewis. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar dat de wereld anders is gaan kijken naar de inkoop van energie is wel duidelijk. Veel landen hebben maatregelen getroffen om niet meer (te) afhankelijk te zijn van 1 gasleverancier, zoals Rusland. Het kan dus best lonend zijn om nu de tarieven voor langere periode vast te zetten.

Hogere overstap boete bij energiecontracten

Er veranderd wel wat op het gebied van het eenvoudig over kunnen stappen naar een andere energieleverancier. Er is, altijd al, sprake van een overstapboete als je eerder dan de eerste contracttermijn overstapt naar een andere aanbieder. Dit mechanisme is niet nieuwe en bestond al. De hoogte van de boete gaat alleen wel omhoog. Hoe hoog deze boete is hangt af van je persoonlijke situatie. Waar je nu nog 100 euro betaald als je eerder van je energiecontract af zou willen, dan betaal je straks een bedrag wat de gederfde inkomsten van de energieleverancier moet compenseren. Een beetje zoals het ook werkt bij hypotheken. Dit kunnen dus aanzienlijke bedragen worden. Het kan dus nog best handig zijn om voor 1 juni een vast contract bij een energieleverancier af te sluiten. Dan geldt namelijk nog het oude tarief van 100 euro overstapboete. Goed om hier dus rekening mee te houden als je zou willen overstappen van energieleverancier.

Energie veilingen starten ook weer, nog meer voordeel!

We hebben er al vaker over geblogt, maar het meedoen aan een collectieve inkoop van energie kan vaak nog meer voordelen hebben. Deze zogenaamde energie veilingen starten nu ook weer op, omdat de markt hier weer in durft te stappen. Heb je dus interesse om een lager tarief te krijgen dan is een veiling hier een uitgelezen kans voor. Zo organiseert Vereniging Eigen Huis vaak energie veilingen. Meer informatie over deze grote energie veiling vind je hier.