10 tips om jouw woning te verduurzamen

Het Centraal Bureau voor Statistiek verrichtte in 2020 onderzoek naar het klimaatgedrag van de gemiddelde Nederlander. Wat blijkt? 58 procent van de Nederlanders denkt dat hun eigen gedrag van invloed is op de klimaatverandering. Steeds meer mensen in ons land kiezen dan ook voor een duurzame levensstijl. Een energiezuinige woning mag daarbij niet ontbreken. Maar hoe verduurzaam je een woning? In dit artikel vind je 10 tips om voortvarend van start te gaan.

Wat is een duurzame woning?

In een duurzame woning gebruik je allerlei manieren om te voorzien in alledaagse behoeften, terwijl je tegelijkertijd rekening houdt met mens en milieu. Oftewel: toekomstige generaties hebben profijt van jouw gedrag. Maar hoe doe je dat dan? Vrij simpel. Je gaat zuinig om met water en stroom, scheidt jouw afval en kiest voor producten en materialen met een lage impact op het milieu. Door jouw woning duurzamer te maken verklein je niet alleen jouw ecologische voetafdruk, maar bespaar je ook geld op energie en water. Twee vliegen in één klap dus!

Waarom is het belangrijk om duurzaam te leven?

Het is belangrijk om duurzaam te leven. Begin er het liefst vandaag mee en wacht niet tot morgen. Onze planeet heeft te maken met klimaatverandering, vervuiling en uitputting van natuurlijke bronnen. De stijging van de gemiddelde temperatuur van de aarde en de hogere zeespiegel zegt genoeg. Die zijn de afgelopen 130 jaar met respectievelijk 1 graad en 20 centimeter gestegen. Wanneer de mensheid haar gedrag niet aanpast, zet deze ontwikkeling zich gestaag voort.

10 tips om jouw woning te verduurzamen

Milieubewuster leven brengt ook veel persoonlijke voordelen met zich mee. Door je energieverbruik te verminderen bespaar je bijvoorbeeld veel geld op je energierekening. En dat is iets wat we in deze dure tijden allemaal goed kunnen gebruiken. Tegelijkertijd eet je met het gebruik van natuurlijke en duurzame producten een stuk gezonder, waardoor je een stuk fitter en energieker bent. Kortom: duurzaam leven brengt allerlei voordelen met zich mee. Maar hoe pas je het toe in jouw eigen woning? Bij deze 10 handige tips:

Tip 1: Verlaag het energieverbruik van jouw woning
Een zeer effectieve manier om jouw woning te verduurzamen is het verminderen van het energieverbruik. Het lijkt voor de hand liggend, maar lang niet iedereen schakelt de lichten uit wanneer hij of zij een kamer verlaat. Het is zo simpel om te doen én je verlaagt er de energiekosten aanzienlijk mee. Gebruik daarnaast zoveel mogelijk energiezuinige apparaten. Kies bij voorkeur voor het energielabel A+++. Het loont zeker om een energiezuinige variant van deze huishoudelijke apparaten aan te schaffen:

1 – Diepvriezer
2 – Wasdroger
3 – Vaatwasser
4 – Wasmachine
5 – Koelkast

Tip 2: Gebruik natuurlijk licht
Natuurlijk licht de perfecte manier om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Je maakt immers gebruik van de mogelijkheden van de natuur. Bovendien ben je er in tegenstelling tot lampen geen cent aan kwijt. Tegelijkertijd bespaar je een hoop energie omdat je niet langer afhankelijk bent van kunstlicht. Overweeg je om dakramen te laten plaatsen? Geef ze dan een plek waar zoveel mogelijk natuurlijk licht binnenkomt.

Tip 3: Isoleer jouw woning zoveel mogelijk
Goede isolatie is essentieel om jouw woning in de zomer lekker koel en in de winter comfortabel warm te houden. Dit vergroot niet alleen het woongenot, maar verlaagt ook het energieverbruik. En het fijne resultaat daarvan is dat er een lagere energierekening op de deurmat valt. We raden aan om de zolder in huis goed te isoleren. Dit is namelijk een plek waar warmte snel verloren gaat. Dankzij goede isolatie heb je geen last meer van dit probleem. Veelgebruikte isolatiematerialen voor zolder zijn:

  • Glaswol
  • Rotswol
  • PUR spuitisolatie

Tip 4: Isoleer de muren, vooral in oudere huizen
Is jouw woning voor 1980? Dan dan zijn de muren waarschijnlijk niet goed geïsoleerd. Althans, ze voldoen niet aan de strenge eisen van vandaag de dag. Verbeter de energie-efficiëntie van jouw woning door de muren goed te isoleren. Op die manier verlaag je de kosten voor koelen en verwarmen aanzienlijk.

Tip 5: Dicht kieren zoveel mogelijk af
Gaten en kieren rond ramen, deuren en andere openingen zorgen er voor dat jouw woning in de winter warmte verliest en in de zomer juist warmte wint. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dicht alle kieren in huis af met kit om deze tocht te verminderen.

Tip 6: Installeer douchekoppen en kranen met een laag waterverbruik
Water is de bron van al het leven. Waarom zou je er niet zuinig mee omgaan? Hoog tijd om het waterverbruik in jouw woning te verminderen door low-flow douchekoppen en kranen te installeren. Je doucht net zo comfortabel, maar onze planeet is er blij mee én je waterrekening valt lager uit. Alleen maar voordelen dus!

Tip 7: Verbouw jouw eigen voedsel
Heb je een eigen tuin? Dan is het een goed idee om jouw eigen voedsel te verbouwen. Hartstikke duurzaamen nog hip ook, want steeds meer mensen doen het. Je eigen voedsel verbouwen is goed voor het milieu en het bespaart je een hoop geld. De prijzen van groente en fruit in de supermarkt gaan door de inflatie inmiddels door het dak. De oplossing ligt bij jezelf. Begin bijvoorbeeld een kleine moestuin of plant een aantal fruitbomen. Lekker én duurzaam!

Tip 8: Gebruik niet-giftige schoonmaakmiddelen
Helaas bevatten veel schoonmaakmiddelen chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu en jouw gezondheid. Hoog tijd om over te stappen op niet-giftige alternatieven. Of maak je eigen schoonmaakmiddelen met natuurlijke ingrediënten, zoals azijn en zuiveringszout. Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen die heerlijk fris ruiken zijn onder andere:

  • Soda (zuiveringszout)
  • Natuurazijn
  • Groene zeep
  • Ossengalzeep
  • Citroen

Tip 9: Hergerbruik en/of repareer spullen zoveel mogelijk
Probeer in plaats van nieuwe spullen te kopen, te repareren of te hergebruiken wat je al hebt. Aan het einde van de maand hou je niet alleen meer geld over, maar is ook de berg afval in huis een stuk minder groot.

Tip 10: Recycle en composteer
Recyclen en composteren zijn eenvoudige, maar effectieve manieren om je impact op het milieu te verminderen. Zet een recyclingbak in je huis en zorg ervoor dat je spullen die gerecycled kunnen worden op de juiste manier weggooit. Denk bijvoorbeeld aan papier, plastic en glas. En begin eventueel met composteren om etensresten en tuinafval om te zetten in voedselrijke grond. Zie je: zo simpel en leuk kan milieuvriendelijk leven zijn!