Wat is een warmtepomp en hoe duurzaam is het?

We leven steeds duurzamer in Nederland. Uit een onderzoek van Multiscope bleek dat 51 procent van de Nederlanders in 2020 maatregelen nam om de woning te verduurzamen. Dit komt neer op ruim vier miljoen huishoudens. We zijn er nog niet, maar de eerste stappen naar milieuvriendelijk leven zijn genomen. Een van de manieren om een woning te verduurzamen is het plaatsen van een warmtepomp. Wat is het precies en hoe duurzaam is het nu écht? Wij zochten het voor je uit.

Wat is een warmtepomp?

De warmtepomp is aan een opmars bezig in Nederland. Naar schatting hebben inmiddels 939.000 woningen dit apparaat. Ook kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen maken er gebruik van. Dit apparaat is uniek omdat warmte van een koelere naar een warmere ruimte verplaatst, of andersom.  Dit houdt in dat het warmte-energie van een warmtebron overbrengt naar een thermisch reservoir. Zo absorbeert dit apparaat warmte uit een koudere ruimte, om het vervolgens af te geven in een warmere ruimte.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp creëert geen warmte, maar verplaatst het. Dit is mogelijk dankzij het gebruik van een kleine hoeveelheid elektrische energie. Daarbij gebruikt het een zogeheten ‘koudemiddel’.  Dit is een vloeistof die gemakkelijk kan veranderen van een gas in een vloeistof en weer terug. Koudemiddel staat bekend om het lage kookpunt en is in staat om energie te transporteren. Dit betekent dat het warmte uit de lucht of de grond naar een andere plek overbrengt.

Waarom zijn warmtepompen een efficiënte manier om de temperatuur te bepalen?

Een warmtepomp in staat om warmte uit de lucht, bodem en grondwater te halen. Vervolgens wordt het omgezet in een bruikbare temperatuur. Warmtepompen zijn dan ook een efficiënte manier om het temperatuurniveau van een woning, pand of gebouw te regelen. Zo wordt dit apparaat in de zomer gebruikt om een gebouw af te koelen. Daarbij verplaatst het warme lucht naar buiten. In de winter verplaatst de warmtepomp juist warme lucht naar een woning, gebouw of pand. Daardoor heeft niemand het koud, zelfs als het kwik tot het vriespunt daalt.

Wat voor soorten warmtepompen bestaan er?

Misschien overweeg je om dit apparaat aan te schaffen.  Neem de tijd, want je hebt de keuze uit een vrij breed aanbod. Er zijn namelijk verschillende soorten warmtepompen op de markt, waaronder:

  • De lucht/water warmtepomp
  • De elektrische warmtepomp
  • De aardwarmtepomp
  • De hybride warmtepomp
  • De lucht/lucht warmtepomp
  • De water/water warmtepomp

Uit welke onderdelen bestaat een warmtepomp?

Warmtepompen hebben een zogeheten ‘compressor’, die het al eerder genoemde koudemiddel door het systeem pompt. Tevens bestaat het apparaat uit een verdamper en een condensor. Deze onderdelen zijn noodzakelijk om de toestand van het koudemiddel te veranderen terwijl het door het systeem beweegt. Het koelmiddel absorbeert warmte uit de lucht of de grond als het door de verdamper gaat en geeft die warmte ook weer af als het door de condensor gaat.

Zijn warmtepompen milieuvriendelijk?

Warmtepompen zijn over het algemeen veel energiezuinger dan gewone verwarmings- en koelsystemen. De reden is simpel: ze verplaatsen warmte in plaats van het te produceren. Bovendien genereren warmtepompen geen broeikasgassen. om warmte te verplaatsen in plaats van te produceren. Ze zijn bovendien veel milieuvriendelijker omdat ze veel energie besparen. Daardoor is de uitstoot van het broeikasgas CO2 nihil.

Wat zijn de voor en nadelen van warmtepompen?

Warmtepompen brengen veel voordelen met zich mee, dat is wel duidelijk. Toch is het belangrijk om je ook bewust te zijn van de nadelen. Speciaal voor hebben wij de plus én minpunten van dit apparaat op een rijtje gezet.

Voordelen

1 – Het is een energiezuinig apparaat
Warmtepompen zijn energiezuiniger dan traditionele verwarmings- en afkoelingssystemen omdat ze gebruik maken van elektriciteit om warmte te verplaatsen in plaats van het op te wekken. Dit betekent dat ze de hoeveelheid energie die nodig is om een gebouw te verwarmen en af te koelen kunnen minimaliseren. En dit leidt op zijn beurt tot lagere energiekosten en minder uitstoot van broeikasgassen.

2 – Het is zeer veelzijdig
Warmtepompen zijn zeer veelzijdig. Je kunt ze gebruiken om zowel te verwarmen als af te koelen. Dit maakt het een nuttig apparaat voor het regelen van de temperatuur van een gebouw, pand of woning.

3 – Ze hebben vaak een lange levensduur
Dit apparaat is doorgaans van hoge kwaliteit en gaat daardoor lang mee. De gemiddelde levensduur is 15 tot 20 jaar.

Nadelen

1 – De aanschafkosten zijn vrij hoog
Warmtepompen zijn vaak een stuk duurder om aan te schaffen en te monteren dan diverse andere systemen voor verwarming en koeling. Afhankelijk van het type ben je er tussen de 4000 en 27000 euro aan kwijt. Aan de andere kant compenseert het energiezuinige karakter de initiële kosten na verloop van tijd.

2 – Risico op lekkage van koudemiddel
Warmtepompen zijn afhankelijk van een koudemiddel om warmte te verplaatsen. Helaas is het niet altijd te voorkomen dat er een lek in het systeem ontstaat. Daardoor is het apparaat minder effectief. Hou dit goed in de gaten! 3 – Je moet het goed onderhouden
Deze apparaten vereisen routinematig onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen en controleren van het systeem. Alleen dan ben je er zeker van dat ze goed werken. Maar ook daar hangt een prijskaartje aan. Vaak kun je als huiseigenaar een onderhoudscontract afsluiten, voor ongeveer 10 euro per maand. Door regelmatig controles en onderhoud uit te laten voeren voorkom je grote problemen en hoge reparatiekosten.

Zijn warmtepompen écht duurzaam?

Op de vraag of warmtepompen écht duurzaam zijn kunnen we een kort, maar krachtig antwoord op geven: ja! Ze zijn een duurzame en milieuvriendelijke optie zijn voor het opwarmen en afkoelen van jouw woning. Ook voor kantoren, scholen en andere gebouwen zijn deze apparaten erg effectiever. Met name het feit dat ze warmte verplaatsen in plaats van produceren is een groot voordeel ten opzichte van traditionelle verwarmings- en koelsystemen. Zodoende vormt de warmtepomp inmiddels een goed alternatief voor de CV-ketel.

Vormt dit apparaat het alternatief voor fossiele brandstoffen?

Een warmtepomp haalt warmte uit de natuur. Zodoende perfect binnen onze maatschappij, waarin duurzaamheid hoog op de agenda staat. Verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas of olie, is echt passé volgens milieu liefhebbers. We moeten onze ecologische voetafdruk en de uitstoot van broeikasgassen drastisch zien te verminderen. Is de warmtepomp de oplossing voor het klimaatprobleem? Dat moet je toch echt zelf ervaren! Heb jij ervaringen met een warmtepomp? Dan horen wij graag van jou! Laat hier onder jouw ervaring achter en help zo onze lezers.


Plaats een reactie