Laatste Blog artikelen

(Be)sparen met een laag inkomen

Het is natuurlijk geen geheim dat het verstandig is om wat spaargeld achter de hand te hebben voor onverwachte uitgaven. Het is tenslotte wel zo fijn om een nieuwe wasmachine te kunnen kopen wanneer je huidige het begeeft. Duurdere apparaten zoals wasmachines, koelkasten, televisies en auto’s kosten als snel enkele honderden tot duizenden Euro’s, iets wat lang niet iedereen op een rekening heeft staan. Wanneer je een hoog inkomen hebt zal het niet zo’n probleem zijn om een nieuwe wasmachine te kopen, maar wanneer je een lager inkomen hebt waarbij je weinig financiële ruimte overhoudt is het weldegelijk lastig om te sparen. Gelukkig zijn er diverse manieren om het wel voor elkaar te krijgen om te sparen, hieronder enkele tips.

  1. Weet wat je uitgeeft en ga hier bewust mee om

Natuurlijk moet je geld uitgeven om van te leven, maar weet jij waar je geld op maandelijkse basis heen gaat? Het gaat er dan niet om wat je ongeveer uitgeeft, maar op de cent nauwkeurig. Hoeveel betaal je voor je telefoonabonnement, hoe vaak haal je een lekker broodje op kop koffie onderweg? Maak eens een lijst van alles wat je per maand uitgeeft en zet daarachter of dit een noodzakelijke uitgave is of een uitgave die niet persé nodig was. Wanneer je dit voor de eerste keer doet zal je verbaasd zijn over de uitgaven die niet noodzakelijk waren. Naarmate je dit frequenter doet ga je ook beter opletten waar je geld heen gaat en zal je minder impulsaankopen doen. Maandelijks hou je vervolgens meer geld over wat je kunt sparen.

  • 2. In de supermarkt kan je sparen en besparen

De supermarkt is een plek waar je echt op je geld moet passen. De verleidingen zijn groot om meer te kopen dan je daadwerkelijk nodig hebt. Maak altijd een lijstje met wat je nodig hebt en laat je niet verleiden door meer te kopen dan op het lijstje staat. Koop waar mogelijk huismerken. Niks mis met de kwaliteit en je krijgt veel meer voor hetzelfde geld. Soms kan iets groter inkopen bij goede aanbiedingen ook interessant zijn. Op het moment ben je iets meer kwijt maar op den duur ben je goedkoper uit.

Wanneer je supermarkt koopzegels heeft is het verstandig om deze te gaan sparen. Nergens is de rente bij de bank zo hoog als die je op koopzegeltjes krijgt. Wanneer je geleidelijk spaart krijg je bij inlevering van je volle boekje toch een leuk bedrag terug, in ieder geval een paar meer dan je hebt uitgegeven.

  • 3. Kook voor meerdere dagen en plan je maaltijden

Het plannen van je maaltijden is iets wat eigenlijk iedereen zou moeten doen. Bedenk voor de hele week wat je wilt eten en haal dit allemaal tegelijk in huis. Op deze manier ben je minder vaak in de winkel waardoor je minder extra spullen zult kopen. Vervolgens hou je je aan de weekplanning en gooi je zo min mogelijk weg. Hou met het maken van je weekplanning ook zeker rekening met de aanbiedingen van de supermarkt waar je heen gaat. Op producten als verse groente en vlees kan dit al snel behoorlijke bedragen schelen.

Wat je ook kunt doen is voor meerdere dagen koken. Wanneer je bijvoorbeeld macaroni of soep maakt kost het bijna niks extra om grote porties te maken die je vervolgens in de vriezer doet. Dit scheelt een volgende keer tijd en geld, want als je het in de ochtend uit de vriezer haalt kan je het in de avond zo opwarmen!

  • 4. Abonnementen en verzekeringen kosten veel geld

Weet jij zo uit je hoofd welke abonnementen en verzekeringen je hebt lopen? En ben je er ook van op de hoogte wat deze allemaal kosten in de maand? Zet deze eens allemaal onder elkaar en je zult versteld staan wat je hier iedere maand weer aan uitgeeft. Het is goed om de realiteit even onder ogen te zien en vervolgens te bedenken of je echt wel een abonnement op de krant of dat ene tijdschrift nodig hebt, er is immers online zoveel ook gratis te vinden aan informatie. Alle streamingsdiensten als Netflix, Spotify, HBO, Disney, etc. staan tegenwoordig ook bij iedereen op de maandelijkse uitgaven, is dit wel echt nodig of kan het misschien niet met een abonnementje minder? Daar kunnen wij je in ieder geval goed bij helpen met onze gratis opzegbrieven!

In Nederland hebben wij de luxe alles te kunnen verzekeren en dat is belangrijk en moet je vooral ook doen. Maar er zitten wel behoorlijke verschillen in de pakketten en tarieven bij de verzekeraars. Het is interessant om jaarlijks de nieuwe tarieven te bekijken en desnoods ook over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij. Het kan zo maar een paar Euro per maand schelen wat op jaarbasis enkele tientjes is. Leuk om direct op de spaarrekening te zetten toch!

  • 5. Tweedehands is een prima alternatief

Helaas hangt er in Nederland nog steeds een soort taboe op het kopen van tweedehands producten. Gelukkig gaat dit steeds beter en wordt het normaler om spullen op bijvoorbeeld Marktplaats, social media of kringsloopwinkels een tweede leven te geven. Als je een beetje om je heen kijkt zal je al snel merken dat er voor veel bijna alle producten wel een tweedehands variant verkrijgbaar is voor vaak een fractie van de prijs van het nieuwe product. Zeker wanneer je spullen voor in huis zoekt als meubilair of speelgoed is het aanbod echt gigantisch. Niet bekend met tweedehands kopen? Verdiep je er eens in en er gaat een hele wereld voor je open!

Conclusie

Naast de 5 bovengenoemde punten zijn er nog veel meer manieren om te (be)sparen met een laag inkomen. Het is een gewoonte die je moet gaan krijgen, een andere manier van denken bij het uitgeven van geld. In het begin zal je hier echt even bij moeten nadenken maar je zult al snel merken dat dit een automatisme wordt waar je nog plezier aan hebt ook!