Laatste Blog artikelen

Overstappen met de autoverzekering

Als je overstapt van de autoverzekering kan je vele honderden euro’s besparen in een jaar. In deze tijden van hoge inflatie is een besparing erg welkom. Veel mensen zijn niet snel geneigd om over te stappen van de autoverzekering. Ze vinden het veel gedoe en ze weten niet of je niet zo goed verzekert blijft als bij de huidige verzekeraar. Lees meer over hoe je kan overstappen met de autoverzekering en hiermee geld bespaart en ook goed gedekt blijft.

Check of je op dit moment kan overstappen 

Als je wilt overstappen moet je controleren of je op dit moment kan overstappen. Veel autoverzekeringen kun je dagelijks opzeggen ongeacht hoe lang je verzekerd bent bij de verzekeraar. Je moet dit wel even checken bij je huidige autoverzekeraar. Misschien zit jij nog in je eerste jaarcontract. Na een jaar kan je altijd maandelijks en soms dus ook dagelijks opzeggen. Zet een reminder in je telefoon wanneer je jaarcontract afloopt zodat jij op dat moment kan gaan overstappen!

Welke verzekering heb je nodig? 

Als je gaat overstappen dan moet je weten welke dekking je nodig hebt. Je kan kiezen tussen drie verschillende dekkingen. De verplichte WA verzekering, de beperkt casco of de allrisk verzekering. Met de WA verzekering ben je alleen gedekt voor schades die je toebrengt aan anderen. De WA verzekering is de minimale dekking en ook de goedkoopste. De beperkt casco en de allrisk dekkingen zijn uitgebreider en zorgen voor schadedekking aan de eigen auto.

WA verzekering voor auto vanaf 10 jaar 

Als je een auto hebt die al 10 jaar of ouder is dan is een WA verzekering aan te raden. Na 10 jaar is de auto in waarde gedaald. Bij een diefstal of schade krijg je er weinig voor terug. Een uitgebreidere dekking is daarom dan niet zinvol. Reparaties zijn soms ook duurder dan de waarde van de auto.

WA beperkt casco of allrisk 

Ook schades aan je eigen auto willen verzekeren? Dan kan je kiezen voor de uitbreiding op de WA-verzekering, namelijk een beperkt casco of allrisk dekking. Het verschil tussen WA beperkt casco en allrisk is dat bij beperkt casco alleen schades worden vergoed waar je zelf geen schuld aan hebt. Neem bijvoorbeeld schade door een diefstal, storm, brand of ruitschade. Dit soort schades is verzekerd onder de beperkt casco. Wil je ook schades verzekeren die je per ongeluk zelf kan veroorzaken? Dan moet je kiezen voor een allrisk verzekering. Je bent dan ook gedekt als je zelf een aanrijding veroorzaakt of ergens tegen aan rijdt bij het parkeren. Een vuistregel is dat je kiest voor een allrisk verzekering bij auto’s die tussen de 0 en 5 jaar oud zijn. Auto’s tussen de 5 en 10 jaar kan je WA beperkt casco verzekeren.

Hoe werkt overstappen? 

Als je gaat overstappen moet je je bestaande autoverzekering opzeggen en de nieuwe afsluiten. Overstappen, afsluiten en opzeggen oude verzekeraar gaat tegenwoordig allemaal online. Het verdient de aanbeveling om eerst de nieuwe autoverzekering af te sluiten alvorens de oude op te zeggen. De reden hiervoor is dat het mogelijk is dat een nieuwe autoverzekeraar je weigert. Dit kan uiteenlopende redenen hebben van leeftijd tot negatieve schadevrije jaren. Wat de reden ook is, je hebt dan in ieder geval nog je oude verzekering. Het overstappen is dan niet gelukt, maar je zit dan niet zonder verzekering. Je bent namelijk verplicht ten alle tijden je auto te verzekeren als deze op jouw naam staat (tenzij je de auto geschorst hebt).

Je kan ervoor kiezen dat de nieuwe autoverzekering een aantal dagen later ingaat. Op deze manier geef je de nieuwe verzekeraar tijd om jou te accepteren als klant. In deze dagen blijf je verzekerd bij je huidige verzekeraar. Ben je geaccepteerd door de nieuwe verzekeraar? Zeg dan zo snel mogelijk de oude autoverzekering op anders ben je dubbel verzekerd.

Let op de voorwaarden per verzekeraar 

In de kern zijn de verschillende dekkingen bij de verzekeraars gelijk. Toch kunnen er afwijkende voorwaarden gelden. Denk bijvoorbeeld aan een looptijd van de aanschafwaarderegeling of een verhoogd eigen risico bij jongeren.

Check ook de voorwaarden van je huidige autoverzekeraar 

Om te voorkomen dat je appels met peren vergelijkt moet je even checken welke voorwaarden gelden bij je huidige autoverzekeraar. Deze kan je leggen naast de autoverzekeraar die je op het oog hebt.

Bekijk elk jaar de autoverzekering 

De autoverzekering is een product wat men vaak maar één keer afsluit en verder niet naar om kijkt. Mensen vinden het ook spannend om dit product op te zeggen en over te stappen, omdat het toch een belangrijke verzekering is. Desondanks is dit een gemiste kans. Je kan het beste elk jaar kijken of je weer kan besparen. In essentie koop je met een verzekeraar risico’s af die gelijk zijn of je nou bij verzekeraar A of B zit.

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: