Laatste Blog artikelen

Eigen risico. Wat is het en wat moet jij erover weten!

Het eigen risico is een term die je ongetwijfeld een hoop langs hoort komen. Het is een term die in iedere verzekeringspolis naar voren komt en daarnaast ook af en toe in huurovereenkomsten terug te vinden is. Omdat het eigen risico met name voorkomt binnen de wereld van zorgverzekeringen zullen we ons in deze blog dan ook beperken tot het eigen risico in de zorg. Ondanks dat het eigen risico in iedere zorgverzekeringspolis voorkomt is het niet voor iedereen altijd even duidelijk wat het eigen risico inhoudt en waar het voor dient. In deze blog vertellen we je daarom alles wat je moet weten over het eigen risico en geven we je daarnaast advies wat je ermee dient te doen!

Wat is het eigen risico en waarom hebben we een eigen risico?

Het eigen risico is de bijdrage die de verzekerde zelf dient af te dragen wanneer en gebruik wordt gemaakt van de zorg. Het wettelijk eigen risico hierin is 385 euro. Indien je eigen risico 385 euro is en je bijvoorbeeld 400 euro aan zorgkosten maakt, dan dien je hier zelf 385 euro van te betalen en wordt de overige 15 euro vergoed door de zorgverzekeraar. Het wettelijke eigen risico geldt per jaar en ‘reset’ dan ook weer aan het eind van het jaar. Dit eigen risico is in het leven geroepen om de zorg en met name de zorgverzekering in Nederland betaalbaar te houden. Zonder het eigen risico was de zorgpremie van de zorgverzekeringen een stuk duurder geworden en was een groot deel van de mensen niet meer in staat geweest om de zorgverzekeringen te betalen. Het is dus een middel van de overheid geweest om de gehele zorgsector in stand te houden.

Wat moet jij met je eigen risico?

Het eigen risico is, zoals de naam doet vermoeden, het eigen risico dat je durft te lopen op jouw eigen zorgnota. Indien jij veel risico durft te lopen, dan kun je tijdens het zorgverzekering overstappen kiezen voor een hoger eigen risico. Je betaalt met een hoger eigen risico in het geval van een ongeval meer, maar hier tegenover staat wel dat je per maand een lager bedrag aan zorgpremie betaalt. Je kunt de precieze berekening van de kosten-batenverhouding van het eigen risico berekenen in de app van Dyme. Hierin kun je zien hoeveel geld je potentieel extra bespaart als je het eigen risico niet gebruikt, of hoeveel je potentieel meer kwijt bent als je wel het volledige eigen risico dient te betalen!

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: