Laatste Blog artikelen

Datingprofiel opzeggen: waarom dit verstandig is voor je veiligheid

Weet jij wat er met je datingprofiel gebeurt als je stopt met het gebruik van de app of website? Als je zoals de meeste mensen bent, dan weet je het antwoord niet. Verwijdert de app je gegevens als je bijvoorbeeld 2 weken niet meer bent ingelogd? 3 maanden? Of helemaal nooit? De meeste mensen hebben geen idee. En hoewel dat misschien verrassend is, zijn we eraan gewend geraakt dat onze gegevens rondzwerven op het internet. Maar wil je ook dat dit gebeurt met je datingprofiel? Waarschijnlijk niet.

Welke gegevens verzamelen datingapps?

Als er apps zijn die veel informatie verzamelen, dan zijn het wel de datingapps. Om te beginnen hebben de meeste apps je naam nodig, leeftijd (geboortedatum) en locatie. Vervolgens vindt de app het fijn om continu je locatie te weten, zodat je gematcht kunt worden aan gebruikers die in je buurt zijn. Maar dat is nog lang niet alles. In je profiel deel je nog veel meer informatie over jezelf, zoals je lengte, haarkleur, geloof, seksuele voorkeur en meer. Eigenlijk zijn gebruikers van datingapp gewend dat ze alles over zichzelf delen met anderen. Maar tegelijkertijd doen ze dat ook met de eigenaren van de datingapps.

Volgens het privacy beleid van de meeste apps ‘verkopen’ ze je data niet. Maar tegelijkertijd ‘delen’ ze wel informatie met externe adverteerders. Als je je datingprofiel niet opzegt na gebruik, blijven je gegevens beschikbaar om gedeeld te worden. Tenzij je graag al je persoonlijke informatie deelt met adverteerders, is het daarom verstandig om je datingprofiel te verwijderen wanneer je het niet meer gebruikt.

Doorlopende kosten

Een datingprofiel aanmaken is doorgaans overal gratis. Maar niet alles is gratis. Een abonnement is nodig om van alle functies gebruik te maken. Een voorbeeld van zo’n abonnement is Tinder Platinum. Het is handig om een voorsprong te krijgen op ‘concurrenten’. Het nadeel is dat het geld kost. Wat veel gebruikers niet beseffen is dat het een doorlopend abonnement is. Zelfs als je de app verwijdert van je telefoon, lopen de kosten door. Iedere maand wordt er een bedrag afgeschreven. Elke maand opnieuw, totdat je het abonnement opzegt. Om de kosten te stoppen dien je niet alleen je datingprofiel op te zeggen, maar ook het abonnement.

Inactieve profielen

Omdat vaak niet duidelijk is wat er met een inactief profiel gebeurt, is het inmiddels de normaalste zaak van wereld geworden om inactieve profielen tegen te komen op een datingapp. Net zoals op sociale media maken mensen een profiel aan, zijn ze heel even actief om er volgens nooit meer naar om te kijken. Waar een inactief sociale mediaprofiel nog niet zo’n groot probleem is, met uitzondering van wat we zojuist hebben verteld, kan een inactief datingprofiel wel een probleem gaan vormen.

Ben je wel eens aan het swipen gegaan om een kennis te zien die al bezet is? De kans is groot dat diegene ooit actief is geweest op het datingplatform, maar nooit het profiel heeft verwijderd. Terwijl de kennis een relatie heeft zijn er singles op datingapps die nog steeds blijven swipen op het datingprofiel van diezelfde kennis. En we hoeven niet uit te leggen wat het probleem is als iemand de vriend of vriendin van die kennis inlicht over het ogenschijnlijk ‘actieve’ datingprofiel. Hoe zou jij reageren als je hoort dat je partner nog een datingprofiel heeft? Van alle redenen die genoemd worden om een datingprofiel te verwijderen, is dit wellicht een van de belangrijkste.

Plaats een reactie