Overstappen van boekhouder of boekhoudprogramma

Wil jij overstappen van boekhouder of boekhoudprogramma? Dat is relatief eenvoudig! Het is echter wel van belang dat al je bonnen en facturen bewaard blijven. Wil je overstappen van boekhouder of boekhoudprogramma, dan beschrijven we hier hoe je dit doet. Zo kun jij zonder zorgen overstappen naar een andere boekhouder of een ander boekhoudprogramma.

Overstappen van boekhouder doe je eenvoudig per brief

Het overstappen van boekhouder doe je eenvoudig door de boekhouder een brief te sturen. Belangrijk is wel om even te controleren of er geen sprake is van een opzegtermijn. Lees hiervoor het contract dat je hebt getekend toen je een samenwerking met de boekhouder aanging. Als er een opzegtermijn is, is het belangrijk om in je brief te vermelden dat je vanaf de eerst mogelijke datum wilt opzeggen. Is er geen sprake van een opzegtermijn, dan kun je op ieder moment de samenwerking met je huidige boekhouder beëindigen.

Download bonnen en facturen

Je bent verplicht om je administratie 7 jaar lang te bewaren. Om die reden is het ook van belang dat je in het bezit bent van al je bonnen en facturen. Als je een boekhoudprogramma gebruikt, dan zijn deze bonnen en facturen vaak eenvoudig te downloaden. Als je een boekhouder hebt, kun je deze vragen om de administratie naar je op te sturen. Zorg er vervolgens voor dat je je administratie goed bewaart.

Op welk moment overstappen van boekhouder of boekhoudprogramma?

Hierboven las je al dat je rekening moet houden met een eventuele opzegtermijn. Daarnaast is het ook handig om over te stappen op een gunstig moment. Denk bijvoorbeeld kort na een btw-aangifte. Zo voorkom je dat je de btw-aangifte op het laatste moment zelf moet verzorgen of dat je nieuwe boekhouder hier erg kort de tijd voor heeft.

Overstappen naar een boekhouder of boekhoudprogramma?

Als je de diensten van een boekhouder of een boekhoudprogramma wilt opzeggen is het ook goed om na te denken over wat je hierna wilt doen. Kies je voor een andere boekhouder of ga je voor een boekhoudprogramma? Met een boekhouder heb je vaak persoonlijk contact. Ook voor financieel advies kun je vaak bij de boekhouder terecht. Voor de diensten van een boekhouder betaal je over het algemeen echter een stuk meer dan voor een abonnement op een boekhoudprogramma. Dat terwijl je als ZZP’er of vennoot bij een VOF de boekhouding vaak prima zelf kunt verzorgen met een boekhoudprogramma. Een boekhoudprogramma maakt het verzorgen van de boekhouding zeer eenvoudig.

Boekhoudprogramma’s vergelijken

Boekhoudpakketten vergelijken doe je eenvoudig door de verschillende functies naast elkaar te leggen. Ook kun je recensies doornemen om een goed beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden. Welk boekhoudprogramma voor jou het meest geschikt is, is ook afhankelijk van wat je precies zoekt. e-Boekhouden is het best beoordeelde boekhoudpakket op het moment. Met dit pakket verzorg je eenvoudig je eigen boekhouding voor een relatief laag bedrag per maand. Er zijn verschillende handleidingen die je precies vertellen hoe je dit programma dient te gebruiken. Wil je zelf je boekhouding verzorgen, dan is e-Boekhouden hiervoor dus zeer geschikt.

Plaats een reactie