Je spaarrekening opzeggen en overstappen op (virtueel) beleggen

Iedereen heeft een spaarrekening bij de bank, dat is de normaalste zaak van de wereld. Maar is je geld sparen bij de bank nog wel zo verstandig? Vroeger kreeg je een mooie rente op spaarrekeningen, maar tegenwoordig moet je gaan betalen om je geld bij de bank te mogen hebben. En zelfs als jij wel nog wat spaarrente krijgt, is die lager dan de inflatie. Inflatie is de waardedaling van geld omdat de prijzen stijgen. M.a.w. laat jij je geld op een spaarrekening bij de bank staan, dan verlies je geld.

Starten met beleggen

Heb je er al eens aan gedacht om te gaan starten met beleggen? Je hoort er hoort er tegenwoordig heel veel over, maar heb je er al eens bij stilgestaan dat het ook voor jou een goede keuze kan zijn om te gaan beleggen?

Misschien denk je dat je heel veel geld moet hebben om te kunnen starten met beleggen, of dat je met beleggen zomaar op een dag al je geld kwijt kunt zijn, of dat je heel veel kennis moet hebben om te kunnen beleggen, of dat het heel veel tijd vraagt?

Er zijn heel veel redenen te bedenken waarom mensen niet eens de mogelijkheden om te gaan beleggen bekijken. En dat is heel erg jammer, want eigenlijk kan iedereen gaan beleggen.

  • Je kunt al starten met beleggen met 250 euro;
  • Met een goede methode kun jij een heel mooi rendement maken;
  • Volg markttrends en niet je eigen kennis of emotie;
  • Met 10 minuten per week kun jij al succesvol gaan beleggen.

Ons advies is om de mogelijkheden om te gaan beleggen in ieder geval een keer te bekijken. Want met het alternatief om je geld op de spaarrekening bij de bank te hebben, verlies je geld. Dus je hebt er alleen maar bij te verliezen als je het niet gaat doen.

Start met Virtueel Beleggen

Misschien vind je het wel wat eng om meteen met echt geld op de beurs te gaan handelen. En dat is meer dan terecht. Het is niet verstandig om als nieuwe belegger op de beurs meteen te gaan handelen met echt geld, zonder dat je echt weet wat je aan het doen bent.

Daarom kun je beter eerst virtueel gaan beleggen. Dat wordt ook wel paper traden genoemd. Met virtuel beleggen ga je met virtueel geld (nepgeld dus, geen echt geld) beursorders simuleren. Je doet net alsof je een aandeel aankoopt, maar het order wordt niet echt op de beurs uitgevoerd. Het wordt alleen maar gesimuleerd als zou je dat doen, maar wel tegen de actuele aandelenkoersen.

Op deze manier kun jij zien hoe succesvol je bent op de beurs, zonder financieel risico. Je kunt immers geen echt geld verliezen met virtueel beleggen. Ben je heel succesvol op de beurs en maak je virtuele winsten, dan krijg je die natuurlijk ook niet uitbetaald in echt geld.

Maar dat moet geen probleem zijn, want de beurs is geen lotterij waar maar 1 keer een winnend lot met de jackpot naar huis gaat. Als jij succesvol virtueel kunt beleggen, dan kun jij met jouw methode dezelfde resultaten ook op de echte beurs met echt geld gaan halen.

Wat is een goede methode om te gaan beleggen?

Een goede methode om te gaan beleggen is een methode die zichzelf bewezen heeft op de langere termijn als winstgevend. Niet elke trade die je uitvoert op de beurs zal winstgevend zijn, zelfs de allerbeste beleggers ter wereld verliezen wel eens geld. Daarom is het belangrijk te gaan spreiden en meerdere aandelen aan te kopen, het beste ook in verschillende sectoren. Met een goede methode maak je meer winst dan verlies en behaal je onder de streep een mooi rendement.

Een goede methode beschrijft ook exacte regels om mee te gaan beleggen. Ze beschrijft exact hoe je aandelen selecteert, wanneer je een aandeel aankoopt, wanneer je een aandeel verkoopt, wanneer je winst pakt en wanneer je verlies incasseert. Als jij zo’n methode hebt en die zichzelf bewijst als winstgevend over een langere periode (en dat kun je achterhalen door ze eerst virtueel uit te testen), dan kun je ermee naar de echte beurs stappen.

Houd je altijd strikt aan je methode. De verleiding is vaak groot om toch je emotie de overhand te laten nemen. Een verlieslatende positie toch aan te houden omdat je gevoel zegt dat de koers wel weer gaat keren of anderzijds een positie in de winst meteen sluiten omdat je gevoel zegt dat je die kleine winst anders weer kwijt raakt. Het zijn 2 voorbeelden van emotioneel handelen die veel vaker tot verlies leiden dat tot een mooie winst. Dat moet een methode met strikte en duidelijke regels die bepalen wanneer je welke actie uitvoert, voorkomen.

Virtuele Beleggerswedstrijden

Virtueel Beleggen (of paper trading dus) kent nog een ander lucratief aspect: beleggerswedstrijden.

In zo’n wedstrijd gaan een groep beleggers met een bepaald bedrag aan virtueel geld gesimuleerde beursorders uitvoeren. Het leuke aan een virtuele beleggerswedstrijd is vaak dat je als belegger virtueel net wat meer lef en durf hebt om dat order te plaatsen wat je op de echte beurs en conform jouw methode anders niet zou doen. Kicken als je daarmee hoog in de winst komt te staan! Wie na een vastgelegde periode het meeste rendement weet te halen, wint de wedstrijd. En soms is aan het winnen van zo’n wedstrijd een geldprijs verbonden. Zo kun je zelfs met virtueel beleggen echt geld verdienen.

Wil jij het graag een keer proberen? Maak dan volledig gratis een account aan op de website Virtueel Beleggen en ga meteen aan de slag. Weet je niet hoe te beginnen met het selecteren van aandelen of heb je nog helemaal geen methode om mee te gaan beleggen? Kijk dan zeker ook even in de trainingssectie van Virtueel Beleggen.

Plaats een reactie