De 25 bedrijven van de AEX index

De Amsterdam Exchange Index staat ook wel bekend als de AEX. Het is op dit moment een benchmarkindex voor de Nederlandse beurs en AEX beleggen is zeer populair. Bestaande uit de 25 grootste marktkapitalisaties binnen Nederland is de beurs zeer populair. De aandelen worden verhandeld op de Euronext Amsterdam markt.

De invloeden op de AEX

Een goede analyse maken van de AEX Index doe je in een paar korte stappen. Kijk in de eerste plaats goed naar de gehele Nederlandse economie en de belangrijke economische cijfers waaronder de werkgelegenheids- en werkloosheidscijfers, het bekende BBP of andere kwartaalindicatoren en jaarindicatoren.

De tweede analyse bestaat uit politieke beslissingen die worden gemaakt in Nederland en die betrekking hebben op de wereldhandel. Zowel op de lange termijn als op de korte termijn kunnen deze beslissingen de prijzen van de index beïnvloeden.

De AEX index kent een sterke verbintenis met de zone van de euro. Hierdoor kan de index ook beïnvloed worden door de waardering van de euro. Het is daarom verstandig om de valutamarkt te volgen. Het gaat met name om de rente en de wisselkoers van de euro. Hierdoor kunnen de bedrijven op deze index min of meer concurrerend worden.

Tot slot moet jij onder andere de prestaties van de bedrijven op de beurs in de gaten houden en bestuderen. Ook het nieuws rondom de AEX beursindex moet jij als potentieel handelaar goed in de gaten houden. Met name de grootste en krachtigste aandelen op de beurs.

De criteria voor de 25

De samenstelling van de beursindex AEX 25 wordt vier keer per jaar herzien en verandert drastisch op de 1e dag van maart. De eerste dag van maart is de jubileumdatum van de bekende AEX. Op deze datum wordt de index aangepast aan het gewicht van bedrijven. Bekende bedrijven zijn bijvoorbeeld Ahold-Delhaize en Heineken.

Er zijn een aantal criteria die bepalen of bedrijven deel kunnen uitmaken van de compositie die de AEX 25 beursindex wordt genoemd. De beursindex wordt gecontroleerd door een grote jaarlijkse evaluatie en drie tussentijdse evaluaties. De maanden waarin deze plaatsvinden zijn juni, september en december. De 23 bedrijven die het meest hebben bijgedragen aan de omzet van het vorige jaar worden gedurende het jaaroverzicht automatisch toegevoegd aan de nieuwe AEX index. Dit jaaroverzicht vind plaats in maart. De twee bedrijven die als laatste worden toegevoegd aan de index vormen een keuze uit de bedrijven die zich bevinden op plek 24 tot en met 27.

0 gedachten over “De 25 bedrijven van de AEX index”

Plaats een reactie