Laatste Blog artikelen

Rente berekenen, doe er je voordeel mee!

Rente berekenen moeilijk? Nee hoor!

Vind je het lastig om de rente van bijvoorbeeld een lening uit te rekenen? Dan helpen websites zoals www.rente-berekenen.nl je uit de brand. En het loont best om de rente van een product vooraf te berekenen. Dat voorkomt namelijk dat je achteraf vastzit aan een product wat je eigenlijk toch niet zo goed maandelijks kunt betalen. Weet welke kosten er op je af gaan komen als je een lening aan gaat of een nieuwe hypotheek wil afsluiten. Bereken de rente voordat je, je handtekening zet. Dat voorkomt problemen in de toekomst.

Soorten rente, welke zijn er?

Er zijn verschillende soorten rente, welke je moet betalen of ontvangt hangt af van het product waar de rente op van toepassing is. Spaar je geld bij een bank dan krijg je (een beetje) rente. Leen je geld bij een bank dan moet je rente betalen. Er zijn verschillende soorten rente, wij hebben alvast voor jou een rijtje gemaakt met bekende rente termen:

  • Korte rente – geldmarktrente op een kortlopende lening
  • Lange rente – kapitaalmarktrente op een langlopende lening
  • Vaste rente – rente vastgezet voor een langere periode, hypotheken
  • Variabele rente – rente vastgezet voor een minder lange periode en kan dus wijzigen, hypotheken
  • Enkelvoudige interest – rente over de hoofdsom (lening)
  • Samengestelde interest – rente-op-rente regeling, rente betalen op opgebouwd kapitaal
  • Renterisico – risico tussen vast en variabele rente bijvoorbeeld, risico met rente regelingen
  • Nominale rente – periode van rente percentage op een lening
  • Reële rente – rentepercentage na aftrek van inflatie percentage

Rente berekenen Excel

Wist je dat er voor veel belangrijke rente berekeningen handige Excel spreadsheets zijn? Je kunt er een aantal vinden op deze website. Ook kun je veel templates (voorbeelden) vinden op de website van Microsoft. Zo kun je eenvoudiger de rente berekenen die jou het beste past. Dat kost soms wat tijd, maar levert je ook wat op. Namelijk inzicht. Inzicht in je financiën is een belangrijk inzicht. Dat wordt nogal eens vergeten en kan leiden tot vervelende gevolgen. Overdenk altijd hoe nodig je een bepaald product moet hebben. Is dan de lening en de kosten daarvan ook echt noodzakelijk? Gun jezelf de tijd en de ruimte om dit goed op een rijtje te zetten, daar pluk je maanden of zelfs jaren later de vruchten van.

Rente tips, of ervaringen delen?

Hoe ga jij om met de rente? Bereken jij deze vooraf en zet je deze rentekosten dan uit over de looptijd? Of kijk je anders naar rente? Wij horen graag hoe onze lezers de rente bekijken. Wat doe je straks als de banken rente gaan vragen om je spaargeld te mogen beheren? Zijn hier alternatieven voor? Heb jij misschien een handige Excel template die je graag zou delen? Dan horen wij dat graag. Wij delen graag de informatie over rente en rente berekeningen voor onze lezers! Wij kijken uit naar je reactie.

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: