Laatste Blog artikelen

Energielabel flink duurder!

Duurder energielabel is een feit

Het energielabel, het label wat aangeeft hoe energie zuinig een huis is, wordt flink duurder. Het is bij de verkoop van een huis al verplicht een energielabel mee te leveren als verkopende partij. Zo kan de koper zien hoe energie zuinig (of juist niet) het huis is wat hij wil kopen. Waarom het label nu dan een flink stuk duurder zou moeten worden? Er moet nu iemand ter plaatse komen. Iets wat bij het huidige label niet hoeft.

Wat kost een energielabel?

Een energielabel kost op dit moment rond de 7,50 euro. Een bedrag wat prima te doen is bij de verkoop van een huis. Het valt sowieso in het niet bij de courtage van de makelaar. Maar dat is weer een heel ander verhaal, de courtages van makelaars. We hebben het nu over het energielabel. Het huidige energielabel is eenvoudig online aan te vragen en binnen een paar dagen ontvang je het label via de mail. Simpel, makkelijk en duidelijk. Toch vindt minister Ollongren dit niet meer passend. En dus komt er een nieuw energielabel. Dit nieuwe energielabel moet per 1-1-2021 in gaan. Het is in principe goed om labels te blijven verbeteren, maar of dit een echte verbetering is. Wij hebben onze vraagtekens hier bij. En niet alleen wij ook Vereniging Eigen Huis zet haar vraagtekens.

Opbouw energielabel

Zoals gezegd kun je met een energielabel zien hoe energie zuinig een huis is. Dit is gebaseerd op de kenmerken van het huis en de door de aanvrager doorgegeven informatie. Het label bestaat uit de volgende classificaties:

  • A – Goed geïsoleerd en zeer energie zuinig
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H – zeer slecht geïsoleerd en niet energie zuinig

Met een energielabel H zijn er dus diverse mogelijkheden om nog energie te besparen en beter te isoleren. Handig als je een huis zou willen opknappen na de koop. Welke stappen je dan zou kunnen nemen is overal op internet te vinden. Meer informatie over het energielabel vind je op de website van de rijksoverheid.

Wat kost het nieuwe energielabel?

Het nieuwe energielabel voor woningen zal flink duurder zijn dan de huidige €7,50 per label. Vereniging Eigen Huis roept huizeneigenaren dan ook op nu nog een energielabel aan te vragen voor €7,50. Na 1 januari 2021 zal het label waarschijnlijk flink duurder worden. Hoeveel duurder het label gaat worden? Wat dacht je van €190 euro per label! Een verhoging van flink wat euro’s. Het verschil? Er komt een energiedeskundige bij je langs om het huis zelf te inspecteren. Alsof er nu op grote schaal labels worden aangevraagd waarbij de aanvrager niet te vertrouwen is. Het is onbegrijpelijk een label wat een waarde heeft en een positie in de markt heeft, zo duur te maken. Mocht de minister toch nog afzien van de verhoging, dan laten we je dit natuurlijk direct weten!

Plaats een reactie