Laatste Blog artikelen

Koolhydraatarm eten

Koolhydraten zijn een bron van energie voor je lichaam. Koolhydraten zijn voedingsstoffen, net als eiwitten en vetten. Koolhydraten zijn suikers, vezels en zetmeel. Je darmen zetten koolhydraten om in glucose. Je hersenen hebben glucose nodig, dat is brandstof voor je lichaam. Het is daarom belangrijk dat je koolhydraten niet helemaal gaat vermijden. Koolhydraten zijn belangrijk voor je hersenen en rode bloedcellen daarom is het belangrijk elke dag te eten zo krijgt je lichaam koolhydraten binnen.

Als je een koolhydraatarm dieet volgt vermijd je niet alle koolhydraten, alleen de snelle koolhydraten en eet je minder koolhydraten dan een gemiddeld persoon. Tegenwoordig eten we namelijk te veel koolhydraten. Koolhydraten zijn er in verschillende soorten, je hebt langzame (meervoudige) koolhydraten en snelle (enkelvoudige) koolhdyraten. Uiteindelijk worden ze beide omgezet tot glucose alleen wordt de ene sneller verwerkt dan de andere.

Hogere bloedsuikerspiegel

Koolhydraten verhogen je bloedsuikergehalte als deze werking op een snelle manier gaat, dan is er kans dat je diabetes type 2 hierbij kan krijgen. Koolhydraten met een snelle werking in je lichaam zit meestal in snoep, frisdranken, koekjes, chips etc.

Je kan ook koolhydraatarm eten dat houdt in dat je minder koolhydraten eet dan dat je normaal op een dag zou eten. Hierbij eet je dan meer eiwitten en eiwitten zijn ook goed voor je om te eten.
Overal zitten koolhydraten en je hebt ook koolhydraten nodig. Je hebt ongeveer 40 tot 70 % nodig om energie uit de koolhydraten te halen. Dus het kan nooit zijn dat je 0 % koolhydraatarm eet want dan zou er iets mis zijn !

Hier zijn er nog voorbeelden van producten die ook koolhydraten bevatten maar deze producten zijn wel goed voor je om te eten:
 Graanproducten zoals volkoren producten
 Aardappels
 Peulvruchten
 Groente
 Fruit

Dat komt omdat deze producten goede voedingsstoffen bevatten. Snoep en frisdranken bevatten ook koolhydraten maar dat zijn producten die geen goeie voedingsstoffen bevatten.
Er zijn ook mensen die producten eten die weinig koolhydraten bevatten om bijvoorbeeld af te vallen, dat is een koolhydraatarme dieet die ze dan volgen.

Koolhydraatarme vervangers

Je hebt verschillende voedingsmiddelen die je nog zou kunnen eten als je een koolhydraatarme dieet zou volgen :
 Koolhydraatarme brood zoals psylliumvezel broodjes van koken met Lisa
 Koolhydraatarme snacks zoals groente en fruit
 Koolhydraatarme pasta zoals pasta van courgette

Korte en snelle uitleg over koolhydraatarme dieet

Bij een koolhydraatarme dieet haal je de meeste tot bijna alle energie uit eiwitten. Bij een koolhydraatarm dieet eet je maximaal maar 150 gram koolhydraten (dit is meestal minder zelfs). Koolhydraatarme diëten richten zich vooral op het verbeteren van de bloedsuikerwaarden. Zo’n dieet wordt ook aangeraden voor mensen die diabetes 2 hebben. Bij een koolhydraatarme dieet eet je meer eiwitten en bijna geen koolhydraten en door eiwitten te eten krijg je het gevoel dat je nog vol zit en dat duurt langer dan dat je normaal eten gaat eten. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw van de spieren dus het is zelfs goed als je veel eiwitten eet.

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: