Hoe bepaal ik de waarde van mijn auto?

Hoe wordt de dagwaarde bepaald?

Wanneer je eigenaar bent van een auto is het soms best handig te weten wat de huidige waarde van je auto is. Hoe wordt de waarde van je auto bepaald? Dat is niet eenvoudig. Toch maken verschillende instanties gebruik van deze gegevens. Een verzekeraar zal bijvoorbeeld bij total loss uitgaan van de zogenaamde dagwaarde. Hoe zij die berekenen? Wij geven je het inzicht.

Wat is de auto dagwaarde?

Simpel en goed is dat de restwaarde van de auto op dit moment. Het is een belangrijke waarde voor verzekeraars bij het uitkeren van een vergoeding bij total loss. Het kan dus echt voorkomen dat binnen een dag de auto dagwaarde daalt. De dagwaarde zal in ieder geval niet toenemen. In feite neemt er niets aan de waarde van een auto toe na de aankoop. Uitzondering (en ja ze zijn er natuurlijk…) is de oldtimer. Deze auto’s kunnen in waarde toenemen, echter bij een zeer select groepje mensen de zogenaamde liefhebbers. De dagwaarde kun je zelf (laten) berekenen. Via verschillende websites kun je eenvoudig de auto dagwaarde opvragen. Hou er wel rekening mee dat dit niet altijd kosteloos is. Je zal in veel gevallen moeten betalen voor een financiĆ«le rapportage van je auto.

Wat is de auto nieuwwaarde?

De nieuwwaarde is in feite de nieuwwaarde van je auto op het moment dat de auto voor het eerst werd verkocht. Te vergelijken met de cataloguswaarde van een auto. De nieuwwaarde gaat net als de cataloguswaarde uit van een bepaalde waarde. Deze waarde is de waarde van de auto op het moment dat deze door een dealer is verkocht. Dit is dus niet de waarde van de auto op het moment dat deze als occasion of tweedehands wordt aangeboden. De waarde van de auto wordt dan bepaalt door de marktwaarde. Weer een andere waarde waar we later nog op terug komen. De nieuwwaarde is, alweer, belangrijk voor verzekeraars. Zij bepalen de te betalen premie onder andere aan de hand van de nieuwwaarde van de auto. Ook in geval van (private)lease is de nieuwwaarde van belang. Het leasebedrag zal namelijk uitgaan van de nieuwwaarde en de restwaarde (weer een waarde begrip…) van de auto op het moment waarop de leaseperiode verstrijkt.

Wat is de cataloguswaarde van een auto?

De cataloguswaarde van een auto is de waarde van de auto op het moment dat deze in de verkoop catalogus aangeboden werd. Dat is dus altijd een momentopname en een moment in het verleden. Hou er rekening mee dat bij de cataloguswaarde niet altijd alle opties mee te selecteren zijn. Deze opties zijn zeker wel van belang bij de verzekeraar. Zij zullen de opties ook willen weten van de auto om de verzekeringspremie te kunnen berekenen. Globaal genomen is de auto cataloguswaarde gelijk aan de auto nieuwwaarde. Deze begrippen worden dan ook nogal eens door elkaar heen gebruikt.

Wat is de restwaarde van een auto?

De restwaarde van een auto is te vergelijken met de dagwaarde van een auto. Toch kan deze waarde ook op een andere manier ingezet worden. De restwaarde kan bij verkoop bepalen wat iemand voor je auto nodig heeft. Deze waarde wordt meestal gehanteerd wanneer je auto een minimale marktwaarde meer heeft. Het kan dan worden gebruikt als een soort handelswaarde. Daarnaast zal een (private)lease bedrijf de restwaarde gebruiken om een leasebedrag per maand te berekenen. Dat klink heel lastig, maar in feite is dat heel simpel te beredeneren. Stel je least een auto met de nieuwwaarde van 50.000 euro. Je least deze auto 5 jaar, dan heeft deze auto aan het eind van deze periode nog een waarde voor de lease maatschappij. Deze waarde wordt weer van de nieuwwaarde afgetrokken. Het verschil tussen deze nieuwwaarde en de restwaarde is dan het bedrag wat je minimaal moet betalen in het lease bedrag.

Auto waarde online berekenen

Zoals al aangegeven kun je op verschillende manier de waarde van je auto berekenen. Vaak zal je via een online formulier (gebaseerd op je kenteken) de gegevens op kunnen vragen. Dat is niet altijd gratis! Toch heeft een dergelijk rapport veel waarde. Als je bijvoorbeeld een auto wil kopen geeft een auto waarde rapport een goed inzicht in de waarde in vergelijking met jouw aankoopprijs. Je kunt er dus zelfs mee gaan onderhandelen! Daarnaast kun je met de waarde rapporten ook vaak zien of een auto al eens schade heeft gehad. Het opvragen van het schade verleden voorkomt teleurstellingen achteraf!

Plaats een reactie