Waar moet ik aan denken bij het overstappen van zorgverzekering? 5 handige tips!

Nu het eind van 2019 alweer langzaam in zicht komt, is het ook weer tijd om te kijken welke zorgverzekering het best bij jouw situatie past in het komende jaar. Regelmatig overstappen naar een andere zorgverzekering zorgt er niet alleen voor dat je aanzienlijk bespaart op je maandelijkse premie, ook zorgt dit ervoor dat de verzekering als perfect bij jouw persoonlijke situatie past. Als je van plan bent om over te stappen van zorgverzekering, dan zijn er wel een aantal zaken waaraan je moet denken. In dit artikel geven we je 5 handige tips!

1. Sluit de nieuwe zorgverzekering nooit te laat af

Het is aan te raden om de nieuwe zorgverzekering in ieder geval voor 31 december 2019 af te sluiten. Als je ervoor hebt gezorgd dat je vorige zorgverzekering in ieder geval voor 31 december is stopgezet, dan heb je nog tot 31 januari 2020 de tijd om een nieuwe zorgverzekering te vinden. De nieuwe zorgverzekering gaat in dat geval met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 in. Aangezien er bij het afsluiten van aanvullende verzekeringen vaak een medische acceptatie van kracht is, kun je het best voor 31 december 2019 overstappen als je een aanvullende verzekering wilt in het nieuwe jaar.

2. Tussentijds overstappen van zorgverzekering soms mogelijk

In sommige gevallen is het ook mogelijk om gedurende het jaar over te stappen van zorgverzekeraar. Dit kan bijvoorbeeld op het moment dat de verzekeraar de voorwaarden van je polis wijzigt, als je weer in Nederland gaat wonen nadat je een tijd in het buitenland hebt gewoond, op het moment dat je 18 jaar oud wordt, als je als militair uit dienst treedt of als je wisselt van baan en eerder een collectieve zorgverzekering had.

3. Overstappen met alleen een basisverzekering

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, loont het ook zeker de moeite om over te stappen van verzekeraar als je alleen een basisverzekering hebt. De premie van de basisverzekering verschilt namelijk ook per verzekeraar. Hoewel je uiteindelijk wel meer kunt besparen op een aanvullende verzekering, is ook het overstappen met een basisverzekering dus vaak wel degelijk interessant!

4. Bedenktijd na het overstappen van zorgverzekering

Na het overstappen van zorgverzekering heb je volgens de ‘Wet Koop op Afstand’ 14 dagen bedenktijd. In deze tijd kun je zonder kosten de nieuwe verzekering per direct opzeggen. Let er wel op dat je in ieder geval voor 31 januari 2020 een nieuwe verzekering hebt afgesloten.

5. Vergelijken voor het overstappen

Natuurlijk wil je wel dat het overstappen van zorgverzekeraar voor jou zinvol is. Daarom is het belangrijk om eerst de verschillende verzekeraars goed op basis van prijs en inhoud met elkaar te vergelijken. Bedenk eerst welke medische kosten in ieder geval gedekt moeten worden door de zorgverzekering die je wilt afsluiten en bekijk vervolgens waar je een dergelijke zorgverzekering het goedkoopst kunt afsluiten.

Wil je naast je zorgverzekering op nog meer verzekeringen besparen? Lees dan snel verder!

Plaats een reactie