Laatste Blog artikelen

Overstappen van zorgverzekering: wanneer kan dat?

De zorgverzekering is een verplichte verzekering voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar. Omdat er veel verschillende zorgverzekeraars zijn, is de keuze uit een zorgverzekering erg groot. En die verschillen allemaal met elkaar, bijvoorbeeld op zorgpremie. Voor veel mensen is de zorgpremie een reden om over te stappen van zorgverzekering. Maar wanneer mag je nou overstappen?

Zorgverzekering tijdlijn

Ieder jaar is de tijdlijn voor de zorgverzekering vrijwel hetzelfde.
Het begint op Prinsjesdag, waar de overheid de Miljoenennota presenteert. Hierin wordt ook duidelijk hoeveel de zorg het aankomend jaar gaat kosten, en wat de verwachting is voor de zorgpremie. Ook wordt hier opnieuw de inhoud van de basisverzekering bepaalt.
Vervolgens hebben de zorgverzekeraars tot 12 november de tijd om hun individuele zorgpremie bekend te maken. De zorgverzekeraars met de goedkoopste zorgverzekering zorgverzekeraars met de goedkoopste zorgverzekering wachten hier tot het allerlaatste moment mee. Op die manier kunnen ze hun premie net goedkoper maken dan de concurrent.

Vervolgens heb je als consument de mogelijkheid om vanaf 12 november tot en met 31 december een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Als je zelf je zorgverzekering voor 31 december opzegt, dan kan je nog tot en met 31 januari een nieuwe kiezen. Dat is dus in principe het overstapmoment van de zorgverzekeringen.

Uitzonderingen

De zorgverzekering sluit je dus voor een heel jaar af. Die gaat in op 1 januari en eindigt op 31 december. Maar er zijn uitzonderingen waarbij je gedurende het jaar voor een nieuwe zorgverzekeraar kan kiezen.
Bijvoorbeeld als je zorgverzekeraar wijzigingen in de voorwaarden doorvoert halverwege het jaar. Als deze in je nadeel werken, dan heb je recht om een overstap af te dwingen.
Verder mag je ook halverwege overstappen van zorgverzekering als:

  • Je 18 jaar wordt;
  • Je als militair uit dienst treedt;
  • Je in Nederland komt wonen na een buitenlands verblijf;
  • Je belastingplichtig bent in Nederland, maar in het buitenland woont;
  • Je onverzekerd bent, maar wel verplicht bent tot het hebben van een zorgverzekering;
  • Je een collectieve zorgverzekering afsluit bij je nieuwe werkgever.

Neem in bovenstaande gevallen op met je nieuwe zorgverzekeraar, en zij kunnen je goed op weg helpen. Om een nieuwe zorgverzekeraar te vinden, kan je gebruik maken van de vele zorgvergelijkers die online te vinden zijn. Daar kan je je wensen aangeven, en de zorgverzekeraars die aan je wensen voldoen zullen verschijnen in de vergelijkers.

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: