Je baan opzeggen? Dat kan!

Je hebt een andere baan gevonden? Mooi! Dan moet je nog wel even je huidige baan opzeggen. Je kunt dit natuurlijk mondeling doen via je direct leidinggevende, maar het netste is om een ontslagbrief te maken. Je geeft in die brief aan dat je, je huidige baan zal opzeggen.

Netjes je ontslagbrief maken

Een ontslagbrief is een serieuze brief, waar je best wat aandacht aan mag besteden. Zo neem je op een nette manier afscheid van je werkgever. Je weet immers maar nooit wanneer je het bedrijf en/of de mensen die er werken nog eens tegen gaat komen. Het is dan wel zo verstandig netjes op te zeggen. Waar moet een goede ontslagbrief dan uit bestaan? Wij hebben voor jou hier onder opgesomd welke onderdelen niet mogen ontbreken bij het schrijven van een goed ontslagbrief.

  • Het adres van je werkgever in het briefhoofd vermelden
  • Vermeld duidelijk als onderwerp dat je opzegt
  • Geef in je brief duidelijk aan per wanneer je opzegt en wat de opzegtermijn is volgens jou;
  • Vermeld dat je graag je openstaande vakantiedagen wil opnemen per direct, per datum x of aan het einde van de opzegtermijn;
  • Sluit netjes af met je gegevens en ondertekening.

De tip als je de ontslagbrief gaat versturen is om dit aangetekend te doen. We schrijven hier al vaker over, maar met een aangetekende verzending heb je bewijs dat de brief ontvangen is door de geadresseerde. Wel zo prettig.

Opzegtermijn

Heb jij de opzegtermijn scherp? Doe dit voordat je gaat opzeggen, je loopt namelijk het risico dat er een andere termijn opgenomen is in je arbeidscontract. Dat kan tot vervelende discussies leiden, die je liever voor bent. Wettelijk gezien is de opzegtermijn van een arbeidsovereenkomst in veel gevallen 1 maand. Van deze wettelijke termijn mogen werkgevers afwijken. Dit kan in je arbeidsovereenkomst opgenomen worden of centraal via de geldende CAO. Het is dus goed je hier voor die tijd in te verdiepen.

Heb je een concurrentiebeding?

Heb je in je arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding? Lees dan goed wat er precies in het beding is opgenomen. Zo voorkom je teleurstellingen of vervelende discussie als je kenbaar maakt waar je gaat werken. Een concurrentiebeding hoeft niet alleen over werkzaamheden te gaan, dit kan ook gaan over een bepaalde regio waar je werkzaam bent. Het is dus zaak om je hier even goed in te verdiepen. Vaak wordt er bij je aanstelling wel gesproken over het beding, maar gaande weg de jaren wordt hier niet veel meer over gesproken. Het kan dus zijn dat jij de clausule anders in je hoofd hebt dan hoe het opgeschreven is. Kijk hier dus goed naar!

Plaats een reactie