Laatste Blog artikelen

Energietarieven dalen!

Maar levert het ook voordeel op?

Nee niet direct. Hoe dat kan? Eenvoudig de energietarieven dalen dan wel, de vaste kosten voor levering dalen niet. Sterker nog de vaste kosten voor levering van energie gaan omhoog. Hierdoor is de kop dus niet positief, helaas. We gaan er niet op vooruit de meeste mensen gaan zelfs meer betalen.

Waarom stijgen de energiekosten?

Pricewise heeft berekend dat de mogelijkheid bestaat dat een huishouden toch nog 250 euro duurder uitkomt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Kortom, de totale kosten geven een ander beeld dan een daling. Het bericht van Pricewise kun je hier nog eens nalezen. De stijging wordt veroorzaakt de door de leveringskosten ook wel de vastrecht kosten. Dit zijn de kosten welke energieleveranciers aan jou doorrekenen voor de levering van de energie. Dit is eigenlijk de aansluiting op het energienetwerk van de leverancier. Om hier gebruik van te kunnen maken moet je maandelijks een bedrag betalen. Zo bestaan je energiekosten dus uit een vast deel (het vastrecht) en een variabel deel (het daadwerkelijk gebruik). Samen maken deze kosten het totaal wat jij betaalt per maand.

Vastrechtkosten stijgen al langer

De kosten voor de levering van de energie stijgen al langer. Pricewise heeft uitgezocht dat er zelfs een verdubbeling van deze kosten is waar te nemen in de afgelopen 10 jaar. De verklaring voor de stijging van deze kosten ligt in het feit dat energieleveranciers hun netwerk moeten onderhouden. Er zijn nieuwe vormen van energiebronnen beschikbaar en innovatie worden doorberekend via deze vaste kosten.

Toch energiekosten besparen?

Dat kan natuurlijk altijd. En het is vaak eenvoudiger dan je denkt. Je kunt bijvoorbeeld mee doen aan een energie veiling een makkelijke vorm om je variabele kosten te verlagen. Zeker met de trend welke nu is ingezet kan je dit direct voordeel opleveren. Je kunt altijd vrijblijvend mee doen, dan kun je na het vrijblijvende aanbod altijd nog zelf bepalen of je wenst over te stappen. Handig toch?

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: